Ruský konvoj s pomocou východnej Ukrajiny by mal smerovať priamo do Luhanska

TA3 TASR
13.8.2014 07:20

Konvoj nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou východnej Ukrajine nebude pokračovať na územie Ukrajiny cez Charkovskú oblasť.

Ruský konvoj s pomocou východnej Ukrajiny by mal smerovať priamo do Luhanska
SITA/AP

Na jednej zo sociálnych sietí to uviedol ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov s tým, že cez Charkovskú oblasť konvoj na ukrajinské územie nevpustia.

Podľa dostupných informácií z Kyjeva je za zmenou pôvodnej trasy spor o preloženie nákladu na vozidlá Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktoré ruská strana už skôr odmietla.
Riešenie, ktoré sa údajne našlo, je akýmsi kompromisom.

Pomoc určená civilnému obyvateľstvu v Luhanskej oblasti by sa totiž mala dostať cez hraničný priechod blízky Luhansku, bez prekladania, bez geografickej obchádzky a po trase cez územie kontrolované separatistami čo najrýchlejšie na miesto určenia.


Na hraniciach by náklad mali skontrolovať ukrajinské orgány a následne ho prevziať zástupcovia MVČK, ktorí sa potom postarajú o jeho samotnú distribúciu.


Ruská tlačová agentúra Interfax priniesla dnes večer správu o vyhlásení Medzinárodného výboru Červeného kríža, v ktorom organizácia vyzýva obe zainteresované strany, aby otázku humanitárnej pomoci Ukrajine nepolitizovali. Súčasne prízvukuje, že očakáva od oboch krajín predloženie detailných informácií o mieste, na ktorom náklad prekročí rusko-ukrajinskä štátnu hranicu, či o colných formalitách.


Informácie o čase, v ktorom konvoj pohybujúci sa už v rusko-ukrajinskom pohraničí dorazí do cieľovej destinácie, sa rozchádzajú. Časť z nich uvažuje ešte o strede, iná časť spomína štvrtok.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo dnes za absurdné tvrdenia, že by mohlo využiť konvoj s humanitárnou pomocou ako krytie pre inváziu, informovala agentúra Reuters.


Ruský rezort diplomacie kritizoval Austráliu za vyjadrenie takýchto obáv. "Naďalej vyslovujú absurdné tvrdenie, že humanitárny konvoj na pomoc civilnému obyvateľstvu juhovýchodnej Ukrajiny by mohol byť použitý ako zámienka za ruskú 'vojenskú intervenciu'," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok