Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru za prezidenta

SITA
11.8.2014 15:03

Bývalý český prezident Václav Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru na post českého prezidenta. A to v prípade, že jeho protikandidátom bude kňaz a profesor Tomáš Halík, jeho kritik.

Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru za prezidenta
ČTK

"Ja už sa do toho veľmi pliesť nebudem. Iba musím povedať, že keby sa náhodou rozhodol kandidovať pán Halík a nebol by dostatočne silný protikandidát, tak by som do toho prezidentského súboja asi ešte raz v živote vstúpil," povedal Klaus v rozhovore pre TV Barrandov. "Nech si Halík kandiduje, ale je nevoliteľný ako rakúsky šľachtic," povedal Klaus.

Halík, ktorý je považovaný za "duchovného dediča" niekdajšieho prezidenta Václava Havla, sa v minulosti viackrát dostal do sporu s Klausom. V roku 2013 povedal, že "keby bolo na svete menej Klausov a viac Františkov (pápež), bolo by na svete lepšie". Klaus mu to vrátil slovami, že "medzi jezuitským kňazom Antonínom Koniášom a Halíkom je rozdiel len troch storočí. (Koniáš bol známy zhabaním a spálením nekatolíckych kníh). Halík by sa však mohol stať českým prezidentom iba v prípade, že by sa vzdal svojho kňazského úradu, katolícky kňaz totiž nesmie mať nijakú politickú funkciu.

Nasledujúce prezidentské voľby v ČR sa uskutočnia o tri a pol roka. Klaus si odslúžil dva 5-ročné prezidentské mandáty v rokoch 2003-2013. Podľa ústavy nemôže byť prezidentom tretíkrát po sebe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok