Klose ukončil reprezentačnú kariéru

TASR
11.8.2014 14:13

Skúsený nemecký futbalista Miroslav Klose ukončil vo veku 36 rokov bohatú reprezentačnú kariéru. So 16 gólmi najlepší strelec v histórii majstrovstiev sveta je po Philippovi Lahmovi druhým zlatým medailistom z MS v Brazílii, ktorý sa po zisku titulu rozlúčil s pôsobením v národnom tíme. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Klose ukončil reprezentačnú kariéru
SITA/AP

Klose je historicky najlepším kanonierom nemeckej reprezentácie, v 137 medzištátnych stretnutiach nastrieľal počas 13 rokov dokopy 71 gólov. Na MS v Brazílii skóroval v semifinále proti domácemu výberu pri vysokom víťazstve "Nationalelf" 7:1, zaznamenal tak svoj 16. presný zásah na finálových turnajoch a o jeden gól sa v historických tabuľkách dostal pred Brazílčana Ronalda. Finálový duel s Argentínou bol jeho posledným na medzinárodnej úrovni.

"Ziskom titulu v Brazílii sa mi splnil detský sen. Som hrdý a šťastný, že som mohol byť súčasťou úspešného nemeckého tímu. V uplynulých týždňoch som si znovu premietal a užíval všetky tie nádherné momenty. Neexistuje lepší čas na uzavretie reprezentačnej kariéry, než je práve teraz," uviedol útočník rímskeho Lazia vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom Nemeckého futbalového zväzu (DFB).

Klose debutoval v národnom drese 24. marca 2001 a hneď vo svojom prvom zápase za Nemecko skóroval, v zápase s Albánskom (2:1) strelil víťazný gól. Ešte úspešnejšia bola jeho premiéra na MS, v roku 2002 sa blysol hetrikom do siete Saudskej Arábie pri triumfe 8:0. Výborný hlavičkár dal v národnom drese ešte o tri góly viac ako legendárny Gerd Müller (68), iba Lothar Matthäus má na konte viac reprezentačných štartov (150) ako Klose.

"Miroslav Klose je svetová hviezda, jeden z najlepších útočníkov, aký futbal kedy vyprodukoval," vyjadril sa na adresu poľského rodáka tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw. "Jeho najväčšia sila je vo vzduchu, v šestnástke je pre súpera nesmierne nebezpečný, jeho rozum a zanietenie pre hru nemajú vo svete konkurenciu. Nepoznám hráča, ktorý by si viac ctil pravidlá fair play, ktorý by bol takým profesionálom a utužovateľom kolektívu. Vždy bola pre neho česť reprezentovať Nemecko, dal národnému tímu všetko. Som rád, že som s ním mohol spolupracovať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok