Pri Teheráne havarovalo lietadlo s vyše 40 ľuďmi na palube

TASR
10.8.2014 10:56

Na predmestí iránskej metropoly Teherán havarovalo dnes lietadlo domácej leteckej spoločnosti. Najmenej 39 mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala dnešná havária iránskeho dopravného lietadla na predmestí Teheránu. Vyplýva to z oficiálnej bilancie iránskej vlády, o ktorej informovala agentúra AP.

Prvé správy hovorili o tom, že v troskách lietadla zahynulo všetkých 40 cestujúcich a osem členov posádky. Iránsky viceminister dopravy Ahmad Madžídí však upravil bilanciu obetí na 39 mŕtvych a deväť zranených.
Lietadlo IrAn-140 domácich aerolínií Sepahan Airlines sa zrútilo krátko po rannom štarte z medzinárodného letiska Mehrabad západne od Teheránu a následne začalo horieť.

Stroj odštartoval z mehrabadského letiska dnes o 9.20 h miestneho času (06.50 h SELČ) a smeroval do stredoiránskeho mesta Tabas, asi 950 kilometrov juhovýchodne od Teheránu.

Krátko po štarte sa lietadlo do neďalekej obývanej oblasti; podľa správ iránskych médií mu prestal fungovať jeden z motorov. Priestor okolo vraku zabezpečili príslušníci iránskych Revolučných gárd.

Niektoré z obetí boli také spálené, že ich bude môžné identifikovať len na základe testov DNA. IrAn-140 je 52-miestne dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo využívané na kratšie vnútroštátne lety. Ide o verziu stroja Antonov An-140, ktorú vyrába ukrajinsko-iránske konzorcium so sídlom Isfaháne.

V dôsledku medzinárodných sankcií nemôžu iránske letecké spoločností kupovať od západných spoločností nové lietadlá ani letecké súčiastky. Musia sa preto do veľkej miery spoliehať na ruské lietadlá, často ešte z čias Sovietskeho zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok