Obama obhajuje útok na irackých militantov, chce ďalšie operácie

TASR TA3
9.8.2014 07:29

Americké vzdušné sily zničili v Iraku zásoby zbraní a vojenského vybavenia, ktoré extrémisti z hnutia Islamský štát (IS) mohli použiť pri útoku na mesto Arbíl, metropolu kurdského etnika v Iraku. Uviedol to dnes prezident USA Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

Obama: Ak to bude potrebné, nálety v Iraku budú pokračovať

Spojené štáty sú v prípade potreby pripravené pokračovať v leteckých úderoch voči organizácii Islamský štát (IS) v Iraku. V pravidelnom rozhlasovom príhovore to dnes povedal americký prezident Barack Obama.

Spojené štáty majú na mnohých miestach Iraku svojich diplomatov a poradcov a urobia všetko, čo je potrebné, na ich ochranu, zdôraznil Obama.

Zopakoval, že americké nálety sú úzko ohraničené. Vojaci USA sa do Iraku nevrátia, "pretože neexistuje žiadne americké vojenské riešenie tamojšej krízy".

Letecké údery odsúhlasil Obama vo štvrtok a prvé dve vlny náletov sa uskutočnili v piatok. Američania tiež zhadzujú humanitárnu pomoc tisíckam utečencov na severe Iraku, ktorí sa pred hrozbou násilia zo strany militantov uchýlili do hôr.

K nim sa dnes pripojila Veľká Británia, ktorá poslala do Iraku stroj Kráľovského letectva (RAF) vezúci okrem iného stany a pitnú vodu. Lietadlo odštartovalo zo základne Brize Norton ležiacej severozápadne od Londýna, informovali britské médiá.

Britský premiér David Cameron vylúčil priamu účasť britskej armády na operácii v Iraku. Londýn však bude Spojené štáty podporovať v podobe prieskumných a tankovacích lietadiel. Británia v piatok vyčlenila na humanitárnu pomoc Iraku v prepočte takmer desať miliónov eur.

Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na kurdské zdroje v Iraku oznámila, že pri piatkovom americkom nálete na pozície IS severne od mesta Mósul zahynulo najmenej 20 džihádistov a 55 utrpelo zranenia. V provincii Dijálá na juhu krajiny prišlo pri troch náletoch irackého letectva o život 28 bojovníkov IS, uviedli iracké bezpečnostné zdroje.

Barack Obama (SITA).jpg

Americké lietadlá opäť zhadzovali utečencom na severe Iraku potraviny a vodu

Vojenské nákladné lietadlá amerických vzdušných síl zhadzovali už druhú noc po sebe humanitárnu pomoc tisíckam utečencov na severe Iraku, ktorí sa pred hrozbou násilia zo strany militantov z hnutia Islamský štát (IS) uchýlili do hôr. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

Z nových území dobytých islamistami počas uplynulého víkendu utieklo asi 40.000 príslušníkov menšinovej náboženskej skupiny jazídov. Stalo sa tak po tom, ako jazídovia dostali od povstalcov ultimátum, aby prestúpili na islam alebo zaplatili špeciálnu náboženskú daň; v opačnom prípade im hrozil trest smrti.

"Lietadlá s humanitárnou pomocou vzlietli z viacerých základní, ktoré sú v správe velenia vzdušných síl USA na Blízkom východe. Rovnako ako včera v noci sa akcie zúčastnilo jedno lietadlo typu C-17 a dve lietadlá typu C-130," uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu.

Lietadlá spolu zhodili 72 veľkých balíkov zásob vrátane 28.000 porcií jedla a približne 5700 litrov pitnej vody. "Nákladné lietadlá sprevádzali dve stíhačky typu F-18, ktoré štartovali z lietadlovej lode George HW Bush operujúcej v Perzskom zálive," uviedol dnes v Naí Dillí hovorca Pentagónu kontraadmirál John Kirby, ktorý na ceste po niekoľkých krajinách sveta sprevádza amerického ministra obrany Chucka Hagela.

Irak USA humanitárna pomoc (SITA).jpg

Biden sľúbil Iračanom podporu v ich boji s militantmi z Islamského štátu

Americký viceprezident Joe Biden hovoril v noci nadnes telefonicky s irackým prezidentom Fuádom Masúmom, aby s ním prediskutoval americké letecké útoky proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) na severe Iraku. Biden podľa agentúry Reuters zároveň Masúma vyzval, aby politici v Bagdade čo najrýchlejšie zostavili novú vládu.

"Viceprezident zdôraznil hrozbu, ktorú IS predstavuje pre všetkých Iračanov a potvrdil odhodlanie Spojených štátov podporovať Irak a všetkých jeho občanov - od severu na juh - v ich úsilí o obranu krajiny pred medzinárodnou hrozbou, ktorú militanti z organizácie Islamský štát predstavujú," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že schválil "cielené" americké nálety na bojovníkov IS v severnom Iraku a zhadzovanie humanitárnych zásob lietadlami americkej armády, ktoré majú pomôcť tamojším obliehaným náboženským menšinám a zabrániť "prípadnej genocíde", ale aj ochrániť Američanov v krajine.

V tejto súvislosti podnikli v piatok americké vzdušné sily niekoľko útokov na viacero cieľov militantov na severe Iraku vrátane útoku na delostrelecké pozície a konvoj IS neďaleko mesta Arbíl.

Iracká vláda poslala Kurdom lietadlo plné munície

Iracká vláda v Bagdade zaslala v noci nadnes kurdským jednotkám, ktoré na severe krajiny bojujú proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), vojenské dopravné lietadlo naložené strelivom do ručných zbraní. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa amerického predstaviteľa v Iraku, ktorý si neželal byť menovaný, odletelo lietadlo irackých bezpečnostných síl C-130 Hercules do metropoly irackého Kurdistanu Arbíl, kde bojovníci kurdských milícií péšmarga vzdorujú náporu sunnitských militantov z IS.

"Ide o čosi nevídané. Ide o prejav doposiaľ nevídanej spolupráce medzi Bagdadom a Arbílom z hľadiska boja proti Islamskému štátu, ktorý sa prejavuje už nielen slovami, ale aj skutočnou podporou" uviedol americký predstaviteľ na margo priamej vojenskej pomoci, ktorú vláda v Bagdade poskytla Kurdom.

Akútna hrozba dobytia Arbílu podľa agentúry Reuters aspoň dočasne zmierni dlhodobé spory medzi kurdskými vodcami a bagdadskou vládou šiitského premiéra Núrího Málikího, v ktorých ide najmä o územia a ropu. Arbíl je ídlom kurdskej autonómnej vlády, ako centrom zahraničných spoločností pôsobiacich v Iraku.

Do boja proti proti militantom z IS, ktorí od júna zaznamenali na severe Iraku veľké územné zisky a v súčasnosti sa pripravujú na útok proti kurdskej metropole Arbíl, zasiahli v piatok aj vzdušné sily Spojených štátov, ktoré proti pozíciám militantov podnikli niekoľko leteckých útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok