SR v Pohári národov na 5. mieste, triumf Nemcov

SITA TA3
8.8.2014 22:12

Slovenskí reprezentanti v skoku na koni obsadili 5. miesto v prestížnej súťaži Furusiyya FEI Pohár národov reprezentačných tímov v rámci 49. ročníka jazdeckej Mercedes - Benz Grand Prix Bratislava CSIO 3* - W v Bratislave.

Víťazmi sa v piatok popoludní v areáli TJ Slávia STU Bratislava v petržalskom Ovsišti stali jazdci a kone Nemecka pred Švajčiarmi a Kanaďanmi.

Slovenské kvarteto v zložení Marián Štangel /kôň Badarco/, Radovan Šillo /Quinto/, Monika Štangelová /Pinocchió/, Radovan Cibere /Dollar Look van´t A/ nazbieralo v súčte oboch kôl 21 trestných bodov. Jednoznačne lepšie vyšlo Slovákom prvé kolo so 4 trestnými bodmi, v druhom pridali 17. Na trati bolo 12 prekážok vrátane jedného trojskoku, dvoch dvojskokov a jednej vodnej priekopy.

Zo slovenského tímu prešli predpísaným parkúrom 1. kola bez zaváhania a v časovom limite 87 sekúnd Radovan Šillo na koni Quinto a Radovan Cibere na koni Dollar Look van´t A. Monika Štangelová na Pinocchióvi "chytila" 30 trestných bodov, ale jej výkon sa ako najslabší z celého tímu škrtal. V druhom kole sa Šillo a Cibere prezentovali jednou zhodenou prekážkou, čiže 4 trestnými bodmi. Do výsledného súčtu tímu sa opäť nerátal výsledok Štangelovej (13 trest. bodov).

"Dostať sa v takejto konkurencii do prvej päťky je vynikajúci úspech. Veľmi si vážime, čo sme doma dokázali. Mohlo to však byť aj oveľa lepšie. Škoda mojej chyby v druhom kole, mohli sme byť v prvej trojke. Monika Štangelová jazdila celý rok výborne, no teraz jej to nevyšlo. Aj tak sme s naším výkonom spokojní," uviedol člen slovenského družstva Radovan Šillo pre agentúru SITA.

Víťazní Nemci nazbierali v oboch kolách dokopy iba 4 trestné body, Švajčiari na druhom mieste ich mali 8. "Víťazstvo v Pohári národov je v jazdeckom športe prestížny triumf. Po 1. kole sme boli na tom rovnako s Kanaďanmi. Moji jazdci však preukázali v 2. kole viac sebavedomia a športového umenia a cieľavedomejšie išli za víťazstvom," povedal šéf nemeckej ekipy Eberhard Seemann.

Dlhoročný riaditeľ pretekov Andrej Glatz na margo 5. miesta slovenského tímu poznamenal: "Tento rok sa zišla v Bratislave najsilnejšia konkurencia v histórii tohto podujatia. Preto piate miesto v takomto nabitom štartovom poli je veľký úspech. Škoda, že sme si práve v tejto súťaži vybrali prídel smoly. Ak by kôň Moniky Štangelovej zopakoval výkony z predchádzajúcich súťaží, posunuli by sme sa vyššie. Škoda aj chyby Mariána Štangela už na prvej prekážke a tiež Rada Šilla v 2. kole. Piate miesto však má svoju vysokú hodnotu. Aj vývoj dnešných pretekov ukázal, prečo sa nedá tipovať jazdecký šport. Výsledok je vždy závislý od symbiózy koňa a jazdca, dobrý výkon jedného z nich nestačí."

Piatkový Furusiyya FEI Pohár národov bol prvým z dvoch vrcholov 49. ročníka jazdeckého sviatku v Bratislave. Tým druhým bude nedeľňajšie finále Grand Prix CSIO 3* - W, ktorého výsledky sa započítavajú do Svetového pohára jednotlivcov FEI World Cup.

Výsledky:
Furusiyya FEI Pohár národov (1. + 2. kolo): 1. Nemecko (Jörg Opperman /Che Guevara 17/, Thomas Kleiss /For Success/, Lawrence Greene /Arrivederci 7/, Heiko Schmidt /Chap 47/ ) 4 trestné body (0+4), 2. Švajčiarsko 8 (4+4), 3. Kanada 11 (0+11), 4. USA 20 (4+16), 5. Brazília a Slovensko (Marián Štangel /Badarco/, Radovan Šillo /Quinto/, Monika Štangelová /Pinocchió/, Radovan Cibere /Dollar Look van´t A/ ) - po 21 (12+9, resp. 4+17), 7. Rakúsko 24 (8+16), 8. Česko 29 (13+16) - celkovo v 1. kole štartovalo 13 tímov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok