Obama povolil cielené nálety v Iraku, armáda tam už zhadzovala zásoby

TASR TA3
8.8.2014 06:29

Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že schválil "cielené" americké nálety na bojovníkov Islamského štátu (IS) v severnom Iraku a zhadzovanie humanitárnych zásob lietadlami americkej armády, ktoré majú pomôcť tamojším obliehaným náboženským menšinám a zabrániť "prípadnej genocíde".

Ide dosiaľ o najvýraznejšiu Obamovu reakciu na krízu v Iraku, napísala tlačová agentúra Reuters.

Obama po diskusiách so svojím tímom pre národnú bezpečnosť takisto oznámil, že odsúhlasil obmedzenú pomoc amerických vzdušných síl, ktoré majú ochrániť amerických pracovníkov sídliacich v kurdskej metropole Arbíl, ak budú militanti z IS postupovať k tomuto severoirackému mestu.

Nálety budú prvými, ktoré uskutoční americká armáda v Iraku od stiahnutia svojich síl koncom roka 2011. Obama však tvrdí, že tam nevyšle žiadne pozemné sily a vôbec nemá v úmysle nechať vtiahnuť Spojené štáty opäť do vojny v Iraku.

Obama podnikol tieto akčné opatrenia v období medzinárodných obáv z humanitárnej katastrofy, ktorá čoraz viac postihuje desaťtisíce príslušníkov irackej etnicko-náboženskej menšiny jezídov. Tí boli vyhnaní zo svojich domovov v meste Sindžár, ušli na rovnomennú horu a uviazli tam, pretože doma by im hrozilo krvavé vyčíňanie militantov zo zoskupenia Islamský štát, odštiepeného od al-Káidy. Na hore Sindžár však teraz jezídovia hladujú, mnohí už od hladu zomreli.

Zo strachu o život ušlo aj mnoho irackých kresťanov.

"Musíme konať opatrne a zodpovedne, aby sme zabránili prípadnej genocíde," povedal Obama novinárom v Bielom dome. "Preto som v prípade potreby povolil cielené nálety," dodal prezident.

Vysokopostavený nemenovaný predstaviteľ americkej armády vo štvrtok oznámil, že lietadlá americkej armády už zhodili jedlo a vodu Iračanom ohrozovaným islamistickými militantmi na severe Iraku.

Zásoby boli zhodené neďaleko Sindžáru, teda oblasti, ktorú pokladajú za svoj domov niektoré iracké menšiny.
Misiu vykonalo množstvo amerických vojenských lietadiel a tie už bezpečne opustili vzdušný priestor nad zónou zhadzovania, dodal predstaviteľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok