NYT: Obama zvažuje nálety a leteckú pomoc pre ohrozených Iračanov

TASR TA3
7.8.2014 21:00

Americký prezident Barack Obama zvažuje nálety alebo letecké doručovanie dodávok humanitárnej pomoci pre desaťtisíce Iračanov, vyhnaných z domovov militantmi z organizácie Islamský štát. Oznámil to dnes denník New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.

NYT: Obama zvažuje nálety a leteckú pomoc pre ohrozených Iračanov
SITA/AP

Biely dom pravdivosť tejto informácie nepotvrdil. Podľa vyjadrenia jeho hovorcu Josha Earnesta na problémy Iraku "neexistujú americké vojenské riešenia".

Tvrdenia o možnosti leteckých úderov v Iraku hovorca odmietol priamo komentovať; uviedol však, že akákoľvek americká vojenská akcia v Iraku by mala veľmi limitovaný rozsah a závisela by od politických reforiem v krajine, uviedla agentúra Reuters.

Obamove údajné úvahy sa podľa NYT týkajú približne 40.000 ľudí, prevažne príslušníkov etnicko-náboženskej skupiny jezídov, ktorí po ofenzíve islamistov uviazli v horskej oblasti Sindžár v severnom Iraku. Mnohí z nich naliehavo potrebujú základné životné potreby vrátane vody, potravín, prístrešia a liekov. Podľa údajov OSN na holých svahoch Sindžáru už na následky smädu a horúčav zomrelo asi 40 detí.


O riešení krízovej situácie hovoril dnes Obama v Bielom dome s členmi svojho bezpečnostného tímu. Zvažovalo sa pritom niekoľko možných alternatív, vrátane zhadzovania humanitárnej pomoci z lietadiel či náletov na bojovníkov Islamského štátu, ktorí sú rozmiestnení na úpätí hory.


Prezident Obama sa obáva vypuknutia humanitárnej katastrofy v oblasti a jeho rozhodnutie vo veci sa údajne očakáva v najbližšej budúcnosti. Podľa zdrojov z Washingtonu akákoľvek prípadná vojenská akcia v Sindžáre bude mať obmedzený rozsah a presne stanovený a uskutočniteľný cieľ.


K hromadnému úteku obyvateľov do horského masívu došlo po tom, ako militanti dobyli neďaleké mesto Sindžár, doterajšie centrum jezídskej menšiny.


Obamova administratíva doposiaľ odkladala prípadný vojenský zásah v Iraku s argumentom, že čaká na vytvorenie novej irackej vlády. Predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu sa neoficiálne vyjadrujú v tom zmysle, že k americkej intervencii nedôjde, ak irackým premiérom zostane Núrí Málikí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok