Majka vyhral etapu s cieľom na Štrbskom Plese

SITA TA3
7.8.2014 19:02

Víťazom 5. etapy cyklistických pretekov Okolo Poľska so štartom v Zakopanom a cieľom v Štrbskom Plese sa stal Poliak Rafal Majka. Vrchársky líder tímu Tinkoff-Saxo na konci záverečného stúpania 190 km dlhej, historicky prvej etapy pretekov najvyššej kategórie WorldTour na slovenskom území zdolal Španiela Beanta Intxaustiho a jeho krajana Jona Izaguirreho.

Majka vyhral etapu s cieľom na Štrbskom Plese
SITA

Slovák Peter Velits (BMC Racing) bol v hre o víťazstvo až takmer do samého záveru a napokon obsadil 17. miesto. V celkovej klasifikácii sa P. Velits posunul na 8. miesto s odstupom 11 sekúnd za Čechom Petrom Vakočom. Na druhé miesto celkovo postúpil štvrtkový víťaz Majka s minimálnym mankom jednej sekundy za Vakočom.

S výnimkou úvodných 17 km sa piata etapa odohrávala iba na slovenskom území a mala výrazne horský profil. Cyklisti sa cez hranicu na Suchej Hore presunuli na Oravu, neskôr prešli Liptovom až do Vysokých Tatier. Vyše 7 km dlhé stúpanie z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso absolvovali trikrát (zároveň tri horské prémie I. kat.), pričom dvakrát bolo súčasťou 25 km dlhého okruhu po vysokotatranskej krajine.

Už v úvode etapy sa sformoval únik osmičky jazdcov, v ktorom boli Matteo Bono (Lampre-Merida), Jaroslav Popovič (Trek Factory), Sebastian Lander (BMC), Maciej Paterski (CCC Polsat), Pawel Bernas (Poland), Marco Haller (Kaťuša), Carlos Betancour (AG2R La Mondiale) a Jimmy Engoulvent (Europcar). Až tri z piatich horských prémií vyhral Poliak Paterski, ktorý sa stal lídrom vrchárskej súťaže. Pri predposlednom prejazde Štrbským Plesom bol vpredu Kanaďan Christian Meier (Orica GreenEdge), ale 11 km pred cieľom bol už jeho únik minulosťou. Päť kilometrov pred métou prišiel nástup Bielorusa v drese Sky Konstantina Sivcova, ani on však neuspel. V závere si to v skupine vpredu rozdali špecialisti - vrchári a napokon mal najviac síl víťaz vrchárskej súťaže na nedávnej Tour de France Majka. 

Okolo Poľska - výsledky:

5. etapa: (Zakopané - Štrbské Pleso, 190 km): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo 4:30:38 h, 2. Beant Intxausti (Šp.) Movistar, 3. Jon Izaguirre (Šp.) Movistar,... 17. Peter Velits (SR) BMC Racing - všetci v rovnakom čase ako víťaz 

Poradie po 5. etape: 1. Petr Vakoč (ČR) Omega Pharma - Quick-Step 25:05:28 h, 2. Rafal Majka (Poľ.) +1 s, 3. Beant Intxausti (Šp.) Movistar +5, 4. Jon Izaguirre (Šp.) Movistar +7,... 8. Peter Velits (SR) BMC Racing +11.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok