Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky odstúpil z funkcie

TASR TA3 SITA
7.8.2014 11:43

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj odstúpil dnes z funkcie. Na tlačovej konferencii v Donecku uviedol, že tak urobil z vlastnej vôle.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky odstúpil z funkcie
SITA

Borodaj povedal, že na jeho miesto bol nominovaný Oleksandr Zacharčenko - líder charkovskej organizácie Oplot (Záštita).

"Odovzdávam svoj post tu narodenému mužovi," povedal v Moskve narodený Borodaj. Podľa agentúry ITAR-TASS dodal, že zostáva v DĽR a bude pokračovať vo svojej kariére ako poradca premiéra.

Najvyššia rada DĽR zvolila Borodaja za predsedu vlády 16. mája. K jeho vymenovaniu došlo po referende z 11. mája, v ktorom obyvatelia hlasovali za nezávislosť regiónu.

Ostreľovanie nemocnice v Donecku má jednu obeť

Najmenej jedna osoba prišla vo štvrtok o život, keď ukrajinská mínometná streľba zasiahla nemocnicu v meste Doneck na východe krajiny. Zranenia utrpelo päť ďalších osôb. Strela dopadla na zubné oddelenie, kde zničila väčšinu zariadenia. Hovorca doneckej mestskej rady Maksim Rovenský potvrdil, že o život prišiel jeden pacient. Jedna z najväčších nemocníc v Donecku sa nachádza asi štyri kilometre od centra mesta. Ukrajinské sily, ktoré sa snažia vytlačiť proruských povstalcov z Donecka, ostreľovali mesto aj v noci zo stredy na štvrtok. Podľa Rovenského prišli o život tri osoby a päť utrpelo zranenia. Zničených údajne bolo niekoľko obytných budov.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko povedal len toľko, že ukrajinská armáda momentálne uskutočňuje operáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti, pričom na predmestiach oboch povstaleckých miest prebiehajú boje.


Proruskí separatisti zostrelili stíhačku a záchranársky vrtuľník

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny zostrelili dnes bojové lietadlo Mig-29 a záchranársky vrtuľník Mi-8, informoval hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.

Pre denník Ukrajinská pravda uviedol, že k zostreleniu stíhačky došlo v Doneckej oblasti pri meste Jenakijevo. Pilot lietadlo nasmeroval do neobývanej oblasti. Je nažive a vládne sily spustili pátraciu operáciu. Hovorca ATO dodal, že separatisti stroj zostrelili pravdepodobne protilietadlovým raketovým systémom Buk.

Selezňov pre spravodajský server InfoResis uviedol, že "teroristi" zostrelili aj vrtuľník záchrannej služby síl ATO Mi-8, ktorý mal jasné označenie. K útoku došlo v oblasti pahorku Saur Mohyla, stroj núdzovo pristál. Počet členov posádky a pasažierov úrady zatiaľ nespresnili. Na miesto vyrazil oddiel záchranárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok