Holandskí bankári sú nahnevaní pre obmedzovanie bonusov

TASR
6.8.2014 15:51

Holandskí bankári sú nahnevaní. Dôvodom sú nové, prísne limity na odmeny bankárov, ktoré sa však budú vzťahovať iba na domáce banky, kým pobočky zahraničných bánk nebudú podliehať týmto finančným obmedzeniam. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Holandskí bankári sú nahnevaní pre obmedzovanie bonusov
ČTK

Nové, prísnejšie limity nadobudnú platnosť 1. januára 2015. Holandská vláda rozhodla o zavedení 20-percentného stropu odmien pre bankárov, avšak väčšina zahraničných bánk bude od týchto zákonných obmedzení ušetrená, nakoľko vystupujú ako pobočky zahraničných bánk a nepodliehajú holandskému právu.

Pobočky bánk fungujú podľa európskeho práva, ktoré umožňuje bankám vyplácať bonusy svojim zamestnancom vo výške 100 % z ročného platu.

Holandskí bankári sú znepokojení najmä v prípade Royal Bank of Scotland a Deutsche Bank, ktoré budú podľa nich najviac profitovať z nekalej súťaže.

Holandský finančný denník Financieel Dagblad uviedol, že holandskí bankári sú nahnevaní, lebo táto situácia "povedie k veľkým rozdielom v odmeňovaní".

Holandsko obmedzením bonusov pre bankárov pokročilo najďalej zo všetkých európskych štátov. Začiatkom tohto roka banková inštitúcia ABN Amro zvýšila základný plat svojich vedúcich pracovníkov o 20 % - ako kompenzáciu za budúce bonusové limity. Pre podobný krok sa rozhodla aj finančná inštitúcia Rabobank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok