USA zneškodnili 60 percent toxických chemických látok odovzdaných Sýriou

TASR
6.8.2014 06:24

Spojené štáty v utorok oznámili Bezpečnostnej rade OSN, že zničili približne 60 percent z najtoxickejších chemických látok odovzdaných Sýriou. Informovala o tom agentúra AP.

USA zneškodnili 60 percent toxických chemických látok odovzdaných Sýriou
SITA

Súčasný predseda BR OSN, britský veľvyslanec Mark Lyall Grant uviedol, že Spojené štáty predložili správu po brífingu šéfky medzinárodnej misie monitorujúcej likvidáciu sýrskych chemických zbraní, holandskej diplomatky Sigrid Kaagovej.

Kaagová informovala, že v utorok sa v Bejrúte konalo stretnutie s cieľom vypracovať metódy na zničenie 12 závodov na výrobu chemických látok, ktoré Sýria deklarovala. Operácia potrvá asi šesť mesiacov.

Lyall Grant podľa vlastných slov na neverejnom zasadnutí BR OSN oznámil, že Británia ukončí likvidáciu sýrskych látok určených na výrobu zbraní a kyseliny chlorovodíkovej "v priebehu tohto týždňa".

Sýria súhlasila, že sa vzdá svojho chemického arzenálu, vlani na jeseň, keď USA pohrozili raketovými útokmi v reakcii na chemický útok na povstalcami ovládanú štvrť Damasku. Podľa správ pri ňom zahynulo vyše 1000 ľudí.

V júli tohto roka približne 600 ton z najtoxickejších chemických látok Sýrie preložili v talianskom prístave Gioia Tauro na americkú nákladnú loď MV Cape Ray. Loď sa presunula do medzinárodných vôd a začala dvojmesačný proces ničenia týchto látok. USA svetovú organizáciu informovali, že po ich neutralizácii premiestnia zvyškové látky na skládky do Nemecka a Fínska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok