Ukrajinské orgány vyzvali krajanov, aby opustili mestá ovládané separatistami

TASR SITA
4.8.2014 19:56

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) vyzvala dnes ústami svojho hovorcu Andrija Lysenka obyvateľov obcí a miest na východe Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou separatistov, aby ich opustili. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Ukrajinské orgány vyzvali krajanov, aby opustili mestá ovládané separatistami
SITA

Teroristi útočia na civilistov a unášajú ich, obsadzujú súkromné objekty a dopravné prostriedky. Žiadame preto miestne obyvateľstvo, aby opustili oblasti, ktoré sú v ich moci, povedal okrem iného podľa médií Andrij Lysenko.

Velenie protiterostickej operácie (ATO) vytýčilo už skôr humanitárne koridory, určené pre civilné obyvateľstvo na opustenie bojmi sužovaných regiónov.


Hranicu s Ukrajinou prekročili stovky vojakov

Ukrajinsko-ruskú hranicu v noci z nedele na pondelok prekročilo 438 ukrajinských vojakov, ktorí sa rozhodli dezertovať a Rusko pre nich vytvorilo bezpečný koridor. S odvolaním sa na veliteľa pohraničných hliadok ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti o tom informovala agentúra Interfax.

Hovorca ukrajinskej armády medzitým pripustil, že časť jedného z oddielov mohla preniknúť na územie Ruska, podľa jeho slov sa tak však stalo po tom, ako sa vojaci dostali pod paľbu separatistických povstalcov a minula sa im munícia.

Napriek informácii o hromadnej dezercii predstaviteľ FSB uviedol, že 180 z vojakov požiadali o návrat do vlasti, kam ich odviezli autobusmi. Ďalšie podrobnosti nie sú známe a ruské ministerstvo obrany zatiaľ k záležitosti neposkytlo vyjadrenie. Uvedené počty ukrajinská strana odmietla potvrdiť.


Obyvatelia Kyjeva budú bez teplej vody

Obyvatelia ukrajinského Kyjeva sa od dnes až minimálne do konca septembra budú musieť zaobísť bez dodávok teplej vody. V pondelok im to oficiálne oznámil starosta metropoly Vitalij Kličko. Dôvodom tohto opatrenia je šetrenie energiami, najmä zemným plynom. Väčšinu z neho Ukrajina kupuje od Ruska a v súčasnosti hľadá spôsoby, ako plynové dodávky diverzifikovať.

"V tomto teplom období počítame s pochopením Kyjevčanov pre nedostatok teplej vody. S dodávkami opäť začneme až s príchodom zimy, koncom septembra," cituje Klička tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Kyjevský starosta Zároveň potvrdil, že ide len o dočasné opatrenie a v zimných mesiacoch problémy s dodávkami tepla nehrozia.


Ukrajina zaradila Ziuganova, Žirinovského a Mironova medzi hľadané osoby

Ukrajinské ministerstvo vnútra zaradilo dnes medzi osoby, ktoré sú hľadané pre dôvodné podozrenie z trestnej činnosti, lídrov troch frakcií Štátnej dumy Ruskej federácie.

Gennadij Ziuganov, Vladimir Žirinovskij a Sergej Mironov sú podozriví z financovania terorizmu, ozbrojených formácií nezákonne pôsobiacich na území Ukrajiny, za čom im v prípade potvrdenia viny súdom hrozí trest piatich až desiatich rokov väzenia. Informácie priniesla tlačová agentúra UNIAN.

Vyšetrovanie trojice vplyvných ruských politikov sa na Ukrajine oficiálne začalo 25. júna. Teraz sa trio ocitlo na zozname hľadaných osôb, ktoré sa vyhýbajú trestnej zodpovednosti.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok