Americké špionážne lietadlo uniklo pred ruskou stíhačkou do Švédska

SITA
4.8.2014 12:07

Americká armáda potvrdila, že jedno z jej špionážnych lietadiel v júli narušilo švédsky vzdušný priestor v snahe vyhnúť sa kontaktu s ruskou stíhačkou. Podla nedeľňajších informácií amerických médií odvolávajúcich sa na armádne zdroje sa tak stalo 18. júla.

Americké špionážne lietadlo uniklo pred ruskou stíhačkou do Švédska
wikimedia

Podľa Američanov sa stroj Boeing RC-135 nachádzal nad Baltským morom, keď sa začala k nemu približovať stíhačka vyslaná s ruskej exklávy Kaliningrad, územím medzi Poľskom a Litvou. Americký stroj reagoval únikom do Švédska, ktoré však nie je členom NATO a nedalo mu na vstup do svojho priestoru povolenie. Opustil ho až po vyzvaní švédskou stranou. Podľa tamojších médií stihol ponad ostrov Gotland preletieť 200 kilometrov.

Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú najhoršie od konca studenej vojny. Dôvodom je kríza na východe Ukrajiny. USA od marca posilnili svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe, najmä však v pobaltskom v regióne s deklarovaným cieľom uistiť svojich spojencov o svojej podpore. Do priameho kontaktu sa však sily Ruska a USA nedostavajú. Naposledy sa tak stalo v apríli, kedy ruská stíhačka uskutočnila nízke prelety nad torpédoborcom USS Donald Cook, ktorý sa plavil v Čiernom mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok