Sudca otvoril vyšetrovanie Litvinenkovej smrti

TA3
31.7.2014 16:53

Britský sudca Robert Owen dnes začal vyšetrovať smrť bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litvinenka a uviedol, že ústrednou otázkou je, či jeho zabitie nariadil ruský štát.

Sudca otvoril vyšetrovanie Litvinenkovej smrti
SITA

Sudca informoval, že je odhodlaný zverejniť závery o zodpovednosti Ruska, hoci niektoré časti vyšetrovania, a zrejme aj časť jeho správy, zostanú utajené.

Litvinenko, bývalý agent ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a neskôr kritik Kremľa, zomrel v roku 2006 po tom, ako v londýnskom hoteli vypil čaj otrávený rádioaktívnym prvkom polónium 210. V tom čase žil Litvinenko v exile v Británii, pripomenula tlačová agentúra AP.

Na smrteľnej posteli Litvinenko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina zo zodpovednosti za zločin.
Britská polícia menovala dvoch Rusov ako podozrivých, avšak Moskva ich odmieta vydať.

Vyšetrovanie otravy bývalého agenta sa zastavilo, pretože britské úrady neboli ochotné odhaliť utajované špionážne dôkazy. Lenže v súčasnom období narastajúceho napätia medzi Moskvou a Západom pre násilie na Ukrajine Británia tento mesiac ohlásila, že začne verejné vyšetrovanie Litvinenkovho prípadu.
Vyšetrovanie má právomoci, na základe ktorých môže predvolávať svedkov a žiadať dokumenty od úradov v Británii, aj keď nie od Ruska.

Sudca Owen zdôraznil, že zodpovednosť ruského štátu je vo vyšetrovaní "tou hlavnou a najdôležitejšou" záležitosťou. Vyšetrovanie nebude skúmať, či Británia zlyhala v ochrane Litvinenka, ktorého rodina je presvedčená, že pred smrťou pracoval pre britskú tajnú službu MI6. Owen dodal, že bude uvažovať o rozšírení svojho vyšetrovania, ak sa vynoria dôkazy, že Británia mohla zabrániť Litvinenkovej smrti.

Vyšetrovací sudca tiež informoval, že niektoré vypočúvania a pojednávania sa budú konať neverejne, ak sa na nich budú prerokovávať citlivé dôkazy."Ale jasne teraz hovorím, že mám v úmysle zverejniť svoje konečné závery o záležitosti zodpovednosti ruského štátu, ako aj svoje zdôvodnenie týchto záverov," vyhlásil sudca.

Vypočúvania v rámci vyšetrovania sa začnú v januári, teda vyše osem rokov po Litvinenkovej smrti.
Vdova po ňom Marina Litvinenková uviedla, že si je istá, že Owen zistí, koho treba viniť zo smrti jej manžela. "Každý na celom svete sa dozvie pravdu," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok