Začína sa najrozsiahlejšia obnova mostov na cestách I. triedy

TA3, SITA
20.12.2011 19:00

Investície tohto druhu sú podľa ministra Jána Figeľa cestou z krízy, pretože pomáhajú ekonomike aj zamestnanosti.

Projekt modernizácie mostov na cestách I. triedy otvoril v utorok v Červeníku pri Hlohovci minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Obnova 45 mostov na celom Slovensku je súčasťou rozsiahleho programu obnovy ciest I. triedy, v rámci ktorého bolo tento rok kompletne obnovených vyše sto kilometrov a na budúci rok to má byť až 570 kilometrov ciest. Najviac obnovených mostov bude v Žilinskom a Prešovskom kraji.

V prvej etape bude obnovených šestnásť mostov, Slovenská správa ciest (SSC) už podpísala zmluvy so spoločnosťami Strabag, Doprastav a Alpine Slovakia. Predpokladaná hodnota zákazky bola 11,2 milióna eur, víťazi ponúkli zhotovenie prác za 6,1 milióna eur, čo je zhruba o 45 percent menej, ako bola očakávaná cena. Súťaž na druhú etapu rekonštrukcie mostov sa uskutoční v najbližších dňoch, súťažiť sa bude o ďalších 29 mostov. Obnova bude financovaná z eurofondov, až 85 percent z predpokladaných 28 miliónov eur preplatí Európska únia, zvyšných 15 percent SSC.

"Mosty neboli dlhé roky obnovované pre nedostatok zdrojov alebo pre presmerovanie priorít na rýchlostné komunikácie a diaľnice. Investície do jednotiek, vrátane mostov, znamenajú menej dopravných nehôd, rýchlejšiu dopravu, menej škôd a viac zachránených ľudských životov,“ povedal minister Figeľ. Investície tohto druhu sú zároveň podľa jeho vyjadrenia cestou z krízy, pretože pomáhajú ekonomike a sociálnej situácii

Priemerná dĺžka obnovy jedného mosta je podľa generálneho riaditeľa SSC Pavla Pavláska určená na šestnásť mesiacov, víťazné spoločnosti však deklarovali snahu väčšinu z mostov dokončiť do jedného roka. Najviac obnovených mostov by malo byť odovzdaných v budúcom roku.

V Trnavskom kraji sú do programu obnovy zaradené tri mosty. Most v Červeníku a Kútnikoch (okres Dunajská Streda) bude rekonštruovať spoločnosť Strabag, ktorá ponúkla cenu 506-tisíc eur. Most v Holíči je zaradený do druhej etapy. Pavlásek zdôraznil, že vo všetkých prípadoch pôjde o komplexnú obnovu mostov vrátane spodnej stavby. Konkrétne na moste v Červeníku z roku 1955 budú spevnené aj nosné stĺpy, čím sa zvýši nosnosť na 38 ton.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok