Rekonštrukcia košických električkových tratí sa začala slávnostne

SITA TA3
30.7.2014 18:34

Slávnostným poklepaním základného kameňa na Staničnom námestí v Košiciach sa dnes začala najväčšia modernizácia električkových tratí. Náklady na rekonštrukciu električkovej trate v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v úseku Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie dosiahnu takmer 40 miliónov eur.

Rekonštrukcia košických električkových tratí sa začala slávnostne
SITA

Dodávateľ má prvú etapu ukončiť najneskôr 31. júla 2015. Ide o najväčšiu investíciu do renovácie košickej električkovej dopravy za uplynulých minimálne 30 rokov.

Dodávateľom prác je víťaz verejného obstarávania skupina firiem Dúha, a.s. Prešov a ZUE, a.s., Krakov. Práce sa začnú na Kuzmányho ulici už v sobotu 2. augusta a v tomto úseku by sa mali skončiť v zimných mesiacoch. Na Kuzmányho ulici nebudú električky premávať vôbec, dopravu zabezpečia autobusmi. Rekonštruovať sa bude aj obratisko električiek na Staničnom námestí.

V prvej etape IKD Košice pôjde o modernizáciu trate: Námestie Maratónu Mieru – Staničné námestie, ako aj obratísk električiek na oboch uvedených miestach. Dodávateľ zmodernizuje nielen samotný koľajový zvršok električkovej trate, ale i nástupné ostrovčeky, zastávky pre cestujúcich, semafory, informačné panely. Robotníci budú napríklad v jednotlivých úsekoch kopať až do hĺbky jedného metra, pričom vymenia v celom úseku štrkové podložie, všetky inžinierske siete, trafostanice i trakčné vedenie - drôty v nadzemnej časti električkovej trate.

Naposledy sa v Košiciach menili električkové koľaje, okrem niekoľkých čiastkových opráv v neskorších rokoch, v roku 1963.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok