K ISS smeruje posledná európska zásobovacia loď ATV

TASR TA3
30.7.2014 13:48

Z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane odštartovala v noci nadnes európska nosná raketa Ariane 5ES, ktorá premiérovo vyniesla do vesmíru zásobovaciu loď Georges Lemaître (ATV-5) so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

K ISS smeruje posledná európska zásobovacia loď ATV
TASR

Štart sa uskutočnil o 01.47 h SELČ. Na plube ATV-5 sa okrem iného nachádzajú tri tony tony paliva pre ISS, 850 litrov pitnej vody, 2,6 tony potravín, ako aj náhradné diely a čerpadlo pre recykláciu vody. Náklad váži celkom 20,3 tony a je to najväčšia úžitková hmotnosť, ktorú raketa Ariane vyniesla na obežnú dráhu.
Automatické spojenie lode s ISS je naplánované na 12. augusta. Vykladanie nákladu bude riadiť nemecký astronaut Alexander Gerst, ktorý je na ISS od konca mája spolu s tromi ruskými a dvoma americkými kolegami.

Zariadenie Georges Lemaître typu ATV (Automated Transfer Vehicle) nesie meno belgického astronóma a je to najväčšia a najdokonalejšia kozmická loď, aká kedy bola vyvinutá v Európe - je desať metrov dlhá a má priemer 4,5 metra. Je však posledná (piata) svojho druhu, keďže jej výrobu Európska vesmírna agentúra (ESA) zastavila pre nedostatok financií.

Od ISS sa má ATV-5 odpojiť 3. októbra a späť na Zem privezie odpad z vesmírnej stanice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok