Nový spôsob odmeňovania nemocníc sa bude realizovať podľa nemeckého modelu

TA3, TASR
20.12.2011 14:43

S jeho vývojom nám má pomôcť nemecký Inštitút pre platobný systém v nemocniciach (InEK), s ktorým Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) 13. decembra uzatvoril zmluvu o spolupráci.

Po podpise zmluvy na tri roky sa začali práce na slovenskej verzii tzv. DRG systému, najmä na klasifikácii diagnóz a zdravotných výkonov. Prvá slovenská verzia má byť k dispozícii do konca júna 2012.

Koľko bude vývoj zavedenia platby za diagnózu, ktorá má byť najväčšou zmenou vo financovaní nemocníc za posledných 20 rokov, do praxe stáť, úrad prezradiť nechce. Dôvodom má byť obchodné tajomstvo na cenu za vývoj, ktoré mala podľa šéfa úradu Jána Gajdoša presadiť nemecká strana. To sa má týkať aj prílohy zmluvy s know-how, podpornými službami a poradenstvom pri implementácii. Rešpektovanie tejto požiadavky má byť viazané prísnou sankciou a dôveryhodnosťou partnerstva.

Platbu za diagnózu nemá v Európskej únii v ústavnej zdravotnej starostlivosti zavedenú iba Slovensko. Tzv. DRG systém, ktorý má priniesť spravodlivejšie odmeňovanie nemocníc, by sa mal na Slovensku uviesť do praxe v roku 2013. Dnes je systém úhrad v nemocniciach postavený na platbe za ukončenú hospitalizáciu, ktorú si zdravotná poisťovňa dohodne s nemocnicou na danom oddelení a ktorá nezohľadňuje medicínsku a ekonomickú náročnosť. Po novom sa dá zjednodušene povedať, že pôjde o platbu za diagnózu.

DRG je klasifikačný systém, ktorý umožní zatriediť prípady hospitalizácií podľa diagnóz a vykonaných diagnostických a liečebných procedúr do skupín, ktoré majú podobný medicínsky priebeh a podobné náklady. Do úvahy sa budú brať aj ďalšie údaje, ako napríklad vedľajšie diagnózy, komplikácie, dĺžka hospitalizácie, vek či pohlavie pacienta.

Tlačová beseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o novom financovaní nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok