Schäuble nevylučuje tvrdšie sankcie voči Rusku

SITA
28.7.2014 08:42

Nemecko musí uprednostniť mier pred ekonomickými úvahami a prijať tvrdšie sankcie voči Rusku, ak budú nevyhnutné. V nedeľu to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Schäuble nevylučuje tvrdšie sankcie voči Rusku
SITA/AP

"Ekonomické záujmy nie sú najvyššou prioritou. Najvyššou prioritou je zabezpečenie stability a mieru,“ povedal minister pre noviny Bild am Sonntag. Ak by nemeckí ministri varovali pred sankciami, pretože by potenciálne mohli ohroziť nemeckú ekonomiku, potom by kancelárka Angela Merkelová mala nesprávnych ministrov. "Narušovanie mieru a stability by mimochodom bolo najväčším nebezpečenstvom pre ekonomický vývoj,“ doplnil.

Prieskum magazínu Spiegel ukázal, že 52 % Nemcov podporuje tvrdšie sankcie voči Rusku, aj za cenu ohrozenia pracovných miest. Proti je 39 %. Predseda Sociálnodemokratickej strany (SPD) Sigmar Gabriel vyzýva na tvrdšie sankcie voči oligarchom v Rusku. Zároveň kritizoval Francúzsko a Veľkú Britániu za to, že neprestali Rusku dodávať zbrane. "Nemyslím si, že je to citlivé riešenie,“ uviedol.

Podľa jeho slov Nemecko starostlivo prešetruje existujúce kontrakty, pričom sa to týka aj tých, ktoré sa uzavreli pred vypuknutím krízy na Ukrajine. "To isté očakávam od Francúzska a Veľkej Británie,“ doplnil Gabriel. "Ak si nedáte pozor, rýchlo sa to zmení na obchod so smrťou,“ povedal.

Nemecko v minulom roku predalo v Rusku tovar za približne 36 mld. eur, čo predstavuje takmer tretinu objemu celej EÚ. Za obdobie od januára do apríla však nemecký export tovarov do Ruska oslabil o 14 %. Niektoré podnikateľské skupiny pritom varujú, že tento pokles by mohol ohroziť 25 tisíc pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok