Vrak lode Costa Concordia má za sebou poslednú plavbu

TA3 TASR
27.7.2014 08:15

Kolos, ktorý pred dvoma rokmi stroskotal pri talianskom ostrove Giglio, teraz čaká niekoľkohodinový pristávací manéver v prístave v Janove. Vrak neskôr zošrotujú.

Poslednú fázu premiestnenia Costy Concordie sprevádza mimoriadny záujem

Stroskotaná talianska výletná loď Costa Concordia je už v prístave v Janove, kde sa od nej ráno odpojili štyri vlečné člny, ktoré plavidlo s výtlakom 114.000 ton ťahali po štyri dni od ostrova Giglio, miesta tragickej havárie z januára 2012 a prenechali ju tamojším plavidlám. Informovali tlačové agentúry APA a DPA.
V skorých popoludňajších hodinách by príslušné zložky mali plavidlo fixne ukotviť v prístave.

Poslednú fázu premiestnenia Costy Concordie, ktoré prebehlo bez komplikácií v súlade s pôvodným časovým harmonogramom, sprevádza mimoriadny záujem verejnosti. V Talianoch sa teraz hnev a smútok, tak typický po nešťastí, mení v hrdosť, že zvládli túto bezpredecentnú operáciu.

Popoludní očakávajú v Janove i talianskeho premiéra Mattea Renziho. Ten absolvuje inšpekciu plavidla, ktoré čaká demontáž a zošrotovanie.

Rozobratie lode na šrot by malo trvať dva roky a poskytne prácu takmer tisícke ľudí. Asi 40.000-50.000 ton ocele z vraku by sa malo dať recyklovať. Celý proces likvidácie Costy Concordie má celkovo stáť vyše miliardu dolárov, čo by mali uhradiť poistné spoločnosti Luxusná výletná loď Costa Concordia v januári 2012 narazila na skaliská v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa. Pri nehode zahynulo 32 ľudí. V Toskánsku pokračuje súd s kapitánom lode Francescom Schettinom, obvineným zo zabitia z nedbalosti, zavinenia stroskotania lode a z jej predčasného opustenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok