Na zničenej ceste do Vrátnej doliny postavia vojaci mostovku

SITA TA3 TASR
24.7.2014 14:52

Vo Vrátnej doline, ktorú v pondelok zasiahla ničivá povodeň, dnes opäť pomáhajú aj vojaci. Starosta Terchovej ich požiadal o zabezpečenie premostenia vodou zničenej cesty.

Na zničenej ceste do Vrátnej doliny postavia vojaci mostovku
SITA

Vojaci tak umožnia presun ťažkej techniky záchranných zložiek do Vrátnej doliny, takže záchranári budú môcť pokračovať v odstraňovaní následkov živelnej pohromy a prehľadávaní postihnutého územia. Vojaci na premostenie použijú mostný tank aj s mostovkou a príslušnú odbornú obsluhu. „Samozrejme, ak si situácia bude vyžadovať ďalšiu pomoc zo strany ozbrojených síl, sme pripravení promptne reagovať na dané požiadavky,“ povedal minister obrany Martin Glváč. V postihnutej oblasti naďalej pomáhajú aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí už od utorka 22. júla zásobujú povodňou odrezaných obyvateľov osady Štefanová. Zároveň im zabezpečujú aj dopravu priamo do Terchovej.

Obnova potoka bude trvať tri mesiace a stáť dva milióny

Obnova piatich kilometrov úplne zničeného potoka Varínka vo Vrátnej doline bude trvať tri až štyri mesiace a stáť najmenej dva milióny eur. Na dnešnom brífingu v Terchovej to povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz. Prvé stroje Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sú už v Terchovej, no čakajú, kým hasiči a vojaci sprejazdnia dolinu aj pre ťažkú techniku. Pracovníci štátneho podniku budú musieť dať koryto Varínky do pôvodného stavu, bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Podľa generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Supeka prvoradá bude stabilizácia brehov a upratanie koryta do pôvodného tvaru, aby bol potok pod kontrolou a zvládol prípadné ďalšie nápory vody pri daždi.

Už koncom budúceho roka by mal pred podobnými prírodnými katastrofami Slovensko vystríhať Povodňový varovný a predpovedný systém Slovenského vodohospodárskeho podniku (POVAPSIS). Podľa Ferencza ide o hardvérovo-softvérový systém za 27 miliónov eur, ktorý bude extrémy počasia predpovedať na základe dát zo štyroch radarov a stoviek meteorologických a hydrologických automatických staníc, ktoré budú rozmiestnené po celom Slovensku. Jednotlivé obce či regióny by mal varovať SMS najmenej 24 hodín pred prípadnou hrozbou prívalových dažďov alebo povodní. V prípade podobnej prietrže mračien, aká sa v pondelok prehnala Vrátnou dolinou, podľa Ferencza aj dva-tri dni vopred.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok