Kiska hovoril s nemeckým prezidentom o ukrajinskej kríze

TASR TA3
23.7.2014 19:46

Situácia v súvislosti s krízou na Ukrajine dominovala dnešnému stretnutiu hláv štátov Slovenska a Nemecka v Berlíne. Prezident SR Andrej Kiska ukončil sériu piatich nástupných zahraničných ciest oficiálnou návštevou Spolkovej republiky Nemecko. Vo svojom sídle ho prijal nemecký spolkový prezident Joachim Gauck.

Kiska nemeckého partnera informoval o utorňajšej (22.7.) schôdzke prezidentov V4, pobaltských krajín, Bulharska a Rumunska vo Varšave, ktorého témou bola ukrajinská kríza.
Štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí prítomný na rozhovore prezidentov oboznámil s výsledkami utorkového (22.7.) stretnutia šéfov diplomacií v Bruseli, kde rokovali o možnom stupňovaní sankcií voči Rusku.

„Malo by nasledovať v najbližších dňoch,“ priblížil Kiska novinárom na brífingu na záver návštevy. Gauck mu počas ich rozhovoru podľa jeho slov objasnil postoj Nemecka, ktoré zdôrazňuje pokračovanie dialógu s Ruskom, zároveň je však za to, aby bolo vyslané jasné stanovisko, že to, čo sa na Kryme a Ukrajine udialo, je neprípustné.

„Sprísnenie sankcií ako spoločného postupu Európskej únie je podľa mňa nesmierne dôležitým krokom,“ uviedol Kiska. Za ešte dôležitejšie považuje, aby únia hovorila v tejto otázke jedným hlasom. „Ak nie, tak aspoň mnohými hlasmi idúcimi rovnakým smerom,“ pripomenul a dodal, že to je problém, s ktorým únia často zápasí.

Okrem zahraničnopolitických otázok sa slovenský prezident v rozhovore s nemeckým partnerom zameral na možnosti ďalšieho rozvoja spolupráce oboch krajín v oblasti duálneho vzdelávania, podpory vytvárania pracovných miest a výskumu na Slovensku. Politici hovorili i o zdieľaní spoločných hodnôt. Obaja sa do najvyššej ústavnej funkcie dostali ako nestraníci.

„Jeho posolstvo o tom, že treba do politiky naspäť vniesť morálku a slušnosť, sa veľmi stotožňuje s mojím postojom,“ vysvetlil novinárom Kiska.

Slovenského prezidenta prijal počas dnešnej jednodňovej návštevy aj primátor mesta Berlín Klaus Wowereit. Previedol ho Brandenburskou bránou, následne spolu rokovali na berlínskej radnici. Na záver Kiska ako prvý slovenský prezident vôbec navštívil pamätník Berlínskeho múru. Ten dokumentuje históriu rozdelenia nemeckej metropoly v minulom storočí.

Pamiatku Nemcov padlých pri pokuse o prechod touto železnou oponou si prezident uctil položením venca. V sprievode riaditeľa nadácie Berlínsky múr Alexa Klausmeiera sa následne živo zaujímal o históriu tohto miesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok