Európske a americké letecké spoločnosti pozastavili lety do Tel Avivu

TASR TA3
22.7.2014 21:19

Viaceré európske letecké spoločnosti pozastavili dnes lety do izraelského Tel Avivu po tom, ako do blízkosti tamojšieho medzinárodného letiska dopadla raketa vystrelená z pásma Gazy.

Nemecká Lufthansa s ohľadom na bezpečnosť cestujúcich a členov posádok zrušila lety na medzinárodné letisko Bena Guriona na 36 hodín. Opatrenie sa vzťahuje aj na jej dcérske spoločnosti Germanwings, Austrian Airlines a Swiss.

K rovnakému kroku na dobu neurčitú pristúpili aj francúzske aerolínie Air France aj s nimi prepojená holandská spoločnosť KLM.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) podľa agentúry Reuters pripravuje "dôrazné odporúčanie", ktoré má varovať pred letmi na telavivské letisko.

Už predtým pozastavili lety do Tel Avivu americké aerolínie Delta Air Lines, United Airlines a US Airways.
Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) následne vydal 24-hodinový zákaz všetkých letov do Tel Avivu, ktorý vstúpil do platnosti dnes o 18.15 h SELČ. Opatrenie sa vzťahuje len na americké letecké spoločnosti.
Podľa FAA raketa vystrelená z Gazy dopadla do vzdialenosti zhruba 1,6 kilometra od Medzinárodného letiska Bena Guriona, čo podľa úradu vytvára "potenciálne nebezpečnú situáciu".

Izraelské ministerstvo dopravy vyzvalo zahraničné letecké spoločnosti, aby sa nepodvoľovali tlaku teroristov a prehodnotili svoje rozhodnutia o pozastavení letov. Telavivské letisko je podľa ministerstva prísne strážené a je úplne bezpečné pre odlietajúce aj prilietajúce lietadlá.

V štúdiu sme uvítali Františka Škvrndu z Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok