Ukrajinskí povstalci odovzdali čierne skrinky z lietadla malajzijským expertom

TASR TA3 SITA
22.7.2014 08:14

Alexandr Borodaj, vysokopostavený separatistický vodca, odovzdal v noci na dnes čierne skrinky zo zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines do rúk malajzijským odborníkom v ukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tu sú, čierne skrinky," povedal Borodaj v miestnosti plnej novinárov, ktorá sa nachádzala na ústredí jeho samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Ozbrojený povstalec pri jeho slovách položil skrinky na lavicu.
Obe strany následne podpísali dokument, ktorý Borodaj označil za protokol ukončujúci túto procedúru.
Plukovník Muhammad Sakrí z Malajzijskej národnej bezpečnostnej povedal na stretnutí, že dve čierne skrinky boli v dobrom stave.

Vyšetrovanie havárie lietadla by nemala viesť Ukrajina, znie z Ruska

Vyšetrovanie havárie lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny by malo uskutočniť medzinárodné spoločenstvo a nie Ukrajina. V utorok to vyhlásila ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobjevová s tým, že na čelo vyšetrovania by sa mala postaviť Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO). Podľa jej pravidiel má vyšetrovanie viesť krajina, v ktorej došlo k leteckej nehode. "Toto je však výnimočná situácia, pretože oblasť (nehody) je vojnová zóna," povedala Vorobjevová novinárom. Rusko podľa nej žiada už od začiatku "spravodlivé, dôkladné a úplné vyšetrovanie" na čele s ICAO. Jedným z dôvodov je, že proruskí povstalci nedôverujú vláde v Kyjeve a obávajú sa, že ukrajinské úrady by mohli sfalšovať dôkazy proti nim.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.

Holandskí špecialisti v pondelok pricestovali do východoukrajinského Donecka. Prístup vyšetrovateľov k troskám lietadla je však aj štyri dni po udalosti stále obmedzený. Povstalci až v pondelok umožnili odchod vlaku s pozostatkami obetí do Holandska, kde ich podrobia pitve. Malajzii tiež odovzdali obe čierne skrinky z havarovaného lietadla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok