Úroda obilnín bude možno vyššia ako vlani, ale hrozí nižšia kvalita

TASR
21.7.2014 12:13

Úroda obilnín v SR bude z hľadiska množstva zrejme vyššia ako vlani, ale daždivé počasie má negatívny vplyv na ich kvalitu, ktorá sa znižuje. Uviedol to tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Úroda obilnín bude možno vyššia ako vlani, ale hrozí nižšia kvalita
SITA

"Pestovateľov nemôže naďalej tešiť nízka úroveň cien, ktoré im ponúkajú obchodní partneri za tohtoročnú úrodu," povedal predseda SPPK Milan Semančík. Napríklad v prípade potravinárskych pšeníc sa podľa jeho slov momentálne nákupné ceny pohybujú na úrovni 140 až 150 eur za tonu, čo je približne o 30 eur menej ako vlani.

Poľnohospodári, ktorí nie sú odkázaní na speňaženie úrody hneď po jej zbere, preto podľa Semančíka budú s predajom plodín vyčkávať až dovtedy, kým sa na trhu nevygenerujú stabilnejšie ceny.

Nejasný je podľa Nemca vplyv dočasne povolených ukrajinských bezcolných dovozov na vnútorný trh. "Hoci Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR avizuje prísne fytosanitárne kontroly na ukrajinsko-slovenskej hranici, poľnohospodári sa obávajú, že obilie z tejto krajiny k nám môže prichádzať okľukou cez Poľsko alebo Maďarsko," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok