Pre školákov v dedinách okolo Bratislavy stavajú kontajnerové školy

TASR
20.7.2014 09:57

Sťahovanie Bratislavčanov do dedín v okolí hlavného mesta spôsobuje, že tamojšie školy nemajú dosť miesta pre všetky deti. Nedostatok kapacít v tomto roku riešia obce Miloslavov a Dunajská Lužná budovaním kontajnerových škôl.

Pre školákov v dedinách okolo Bratislavy stavajú kontajnerové školy
TASR

V Miloslavove v najbližších mesiacoch postavia štvortriednu modulovú školu, ktorá bude nadstavbou k miestnej škole. Kontajnerová škola v Dunajskej Lužnej zas bude mať osem tried.

Ministerstvo školstva, samosprávy a riaditelia škôl podpísali koncom marca tohto roka dohodu, na základe ktorej dostali tieto dve obce spolu 300.000 eur na výstavbu. „Stavebné práce v obciach sú realizované podľa plánu a očakáva sa ukončenie výstavby v obidvoch obciach v októbri tohto roku,“ povedal pre TASR tlačový a informačný odbor ministerstva. Dodáva, že rezort školstva v spolupráci s ministerstvom financií zmapoval kritickú situáciu v základných školách hlavne s dvojzmennou prevádzkou a v roku 2013 začal riešiť tieto problémy. „Na riešenie akútneho nedostatku kapacít škôl boli vyčlenené tri milióny eur, ktoré v praxi znamenajú výstavbu modulových škôl, odstraňovanie dvojzmennosti výučby a napokon, táto pomoc smeruje aj do prostredia satelitných mestečiek, v ktorých majú mladé rodiny problém s umiestnením detí do škôl,“ uviedli z tlačového odboru.

Vedúca odboru školstva Okresného úradu Bratislava Soňa Hanzlovičová si myslí, že je pre deti omnoho lepšie, ak majú dosť kapacít v škole vo vlastnej obci a nemusia príliš skoro vstávať a stresovať sa ráno v zápchach cestou do Bratislavy. „Snažíme sa túto situáciu vyriešiť, aby deti nemuseli mať v škole v obci elokované pracovisko, nejaký kultúrny dom, ale aby naozaj mali to, čo potrebujú,“ doplnila.

K septembru nastúpi do prvej triedy v obci Dunajská Lužná 72 prvákov. Kým budú dokončené nové triedy, obec do elokovaných tried umiestni dva ročníky, a to druhákov a štvrtákov. Prednostka obecného úradu v Dunajskej Lužnej Iveta Löffler Řičánková hovorí, že pre nedostatok miest pre školákov sa už urobilo viacero opatrení. „Zrušil sa spoločný školský obvod, tá kapacita sa uvoľnila do istej miery pre deti z Dunajskej Lužnej, a preto si aj Miloslavov a ďalšie obce riešia svoju situáciu,“ objasnila prednostka.
Situáciu s narastajúcim počtom prvákov bude musieť podľa Hanzlovičovej v roku 2015/2016 riešiť aj obec Chorvátsky Grob. „Tiež by sme to chceli riešiť kontajnerovými školami,“ hovorí. „Čierna voda, ktorá patrí k Chorvátskemu Grobu, nemá ani školu, ani škôlku. Má malú škôlku, ktorá je súkromná, ale tú si nemôžu dovoliť všetci rodičia. Je tam vystavaná radová výstavba, žijú tam mladé rodiny a sú bez štátnej školy a škôlky,“ dopĺňa. Keďže v Grobe je iba prvý stupeň základnej školy, deti chodia do školy do Vajnôr alebo do bratislavských škôl. „A tu nastáva situácia, že zo satelitných častí chodia deti do Bratislavy, napĺňajú sa prvé triedy niektorých škôl a nie je miesto pre bratislavské deti,“ vysvetlila vedúca odboru školstva. Omnoho viac, než môže škola prijať, sa zapísalo pre nový školský rok napríklad do bratislavských škôl ako ZŠ Mierová, Drieňová či ZŠ s materskou školou Za kasárňou.

Pri riešení nedostatku kapacít v školách musia byť podľa ministerstva školstva aktívne aj samosprávy. „Obec na tento účel poskytne pozemok a na svoje náklady vybuduje inžinierske siete, príjazdové komunikácie, spodnú stavbu, základové pásy, zabezpečí projektovú dokumentáciu, v prípade potreby zabezpečí ochranu objektu a do výstavby zapojí aj miestnu komunitu,“ spresnil tlačový odbor. Štát potom zabezpečí finančné prostriedky na výstavbu modulovej školy. Tieto podmienky spĺňala podľa rezortu aj dohoda s obcami Miloslavov a Dunajská Lužná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok