Netanjahu: Izrael sa chystá rozšíriť pozemnú operáciu

TASR TA3
18.7.2014 10:05

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes na zasadaní vlády povedal, že ozbrojené sily dostanú pokyn, aby sa pripravili na možnosť výrazného rozšírenia pozemných operácií.

"Včera večer začali naše jednotky pozemnú operáciu zameranú na zničenie tunelov teroristov," uviedol Netanjahu podľa agentúry DPA na zasadaní vlády, ktoré vysielala izraelská televízia. "Vzhľadom na to, že tie tunely sa nedajú zlikvidovať len zo vzduchu, pomáhajú pri tom aj naše pozemné jednotky," uviedol ďalej izraelský premiér.

"Izrael prijal aj egyptský návrh na prímerie, aj výzvu OSN na zastavenie bojov z humanitárnych dôvodov... v oboch prípadoch Hamas pokračoval v odpaľovaní rakiet," dodal Netanjahu.

Irán dnes odsúdil izraelskú pozemnú ofenzívu v pásme Gazy. Podľa stanoviska ministerstva zahraničných vecí zverejneného agentúrou ISNA "je to nová kapitola v neľudských zločinoch sionistického režimu". Pozemný útok hraničí s vojnovým zločinom a odráža zúfalstvo Izraela v boji proti odporu v Palestíne.

Naopak, nemecká kancelárka Angela Merkelová má pre pozemnú ofenzívu v pásme Gazy pochopenie. "Izrael má právo na sebaobranu," povedala Merkelová na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne. Nemecko podľa nej stojí v tejto otázke na strane Izraela. Ofenzíva však musí byť vykonaná "zodpovedajúcim spôsobom", zdôraznila kancelárka, ktorá zároveň vyjadrila znepokojenie z nového rozmeru vyzbrojenia radikálneho hnutia a podporila Egyptom navrhované prímerie.

Izrael pozemnou ofenzívou zintenzívnil svoju 11-dňovú vojenskú operáciu proti hnutiu Hamas v súvislosti s neustávajúcim ostreľovaním izraelských miest z pásma Gazy. Hamas tento týždeň odmietol Egyptom vyjednané prímerie. Počas pozemnej ofenzívy dopadlo na Izrael 50 rakiet, od začatia bojov ich už bolo viac než 1500. Izraelské letectvo zaútočilo v pásme Gazy na vyše 2000 cieľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok