Tajfún Rammasun si na Filipínach vyžiadal už takmer 40 životov

TASR
17.7.2014 09:18

Silný tajfún Rammasun si tento týždeň vyžiadal na Filipínach 38 obetí na životoch a zničil tisíce domov. Milióny obyvateľov zostali bez dodávok elektrickej energie. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Tajfún Rammasun si na Filipínach vyžiadal už takmer 40 životov
SITA/AP

Väčšinu z obetí zasiahli vyvrátené stromy, časti poškodených budov alebo kusy materiálu, unášané silným vetrom s nárazmi do 185 km/h. Desať osôb, vrátane troch rybárov, je stále nezvestných.

Tajfún prechádzal ponad Filipíny v utorok a stredu. Najviac postihnutý bol hlavný ostrov Luzon s najväčšou hustotou osídlenia, kde v dôsledku rozsiahlych škôd na elektrickom vedení zostali bez prúdu milióny ľudí.
Celkovo bolo zničených 7000 domov a ďalších 19.000 bolo poškodených. Do evakuačných centier sa uchýlilo viac ako 530.000 obyvateľov.

Mnohé cesty na Luzone zablokovali spadnuté stromy a stĺpy elektrického vedenia. Škody na úrode a dobytku sa odhadujú na minimálne 14 miliónov dolárov.

V metropole Manila úrady kvôli tajfúnu zostali uzavreté obchody, školy, úrady a banky, nefungovala mestská doprava a miestne letisko pozastavilo prevádzku. Zrušené boli stovky medzinárodných i domácich letov.
Rammasun je najsilnejšou búrkou, aká zasiahla Filipíny od začiatku tohto roka. Momentálne sa nachádza nad Juhočínskym morom, odkiaľ by sa mal presunúť na územie južnej Číny alebo Vietnamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok