Summit EÚ rieši obsadenie dôležitých funkcií a možné sankcie proti Rusku

TASR TA3
16.7.2014 07:38

S vyše dvojhodinovým oneskorením sa v Bruseli začalo mimoriadne zasadnutie Európskej rady zamerané na hľadanie konsenzu pre nominácie kandidátov na vysoké funkcie v administratíve EÚ.

Lídri 28 členských štátov EÚ sa pri tejto príležitosti po prvýkrát stretnú s novozvoleným predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Viacerí z premiérov a prezidentov využili bruselský summit na osobné stretnutie s Junckerom, na prerokovanie svojich národných priorít ohľadom budúceho rozdeľovania portfólií v exekutíve EÚ, o čom bude rozhodovať práve Juncker.

Hlavy štátov a vlád by sa mali v priebehu nočných rokovaní dohodnúť predovšetkým na tom, kto obsadí dôležitú funkciu podpredsedu EK a zároveň vysokého predstaviteľa pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, ktorú v súčasnosti zastáva Catherine Ashtonová.

Tesne pred summitom sa potvrdili kuloárne reči, že krajiny strednej a východnej Európy získali dostatočnú blokovaciu menšinu, aby zabránili nominácii talianskej kandidátky Federicy Mogheriniovej na post šéfky diplomacie EÚ. Podľa nemenovaných diplomatov nemalú úlohu v tomto zohralo aj stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), kde sa údajne zrodila dohoda, že post vysokého predstaviteľa EÚ by mal dostať kandidát zo strednej alebo východnej Európy.


Okrem rokovaní o rozdeľovaní portfólií v budúcom zložení EK sa lídri EÚ musia dohodnúť aj mene štátnika, ktorý nahradí Hermana Van Rompuya na poste predsedu Európskej rady. Podľa Zmluvy o EÚ by mal byť "prezident EÚ" zvolený kvalifikovanou väčšinou predstaviteľov členských štátov.


V kuloároch zaznelo, že ak bude dnešný summit EÚ neúspešný, ak lídri nenájdu dostatočný konsenzus pre navrhovaných kandidátov, ďalší mimoriadny summit by sa mohol konať na konci letných prázdnin, 28. augusta.


Okrem personálnych otázok spojených s fungovaním EÚ preberú premiéri a prezidenti na dnešnom summite aj otázky týkajúce sa situácie na Ukrajine a na Blízkom východe. V súvislosti s udalosťami na východe Ukrajiny je možné, že lídri EÚ sa dohodnú na nových sankciách proti Rusku, keďže Moskva nevyvíja dostatočný nátlak na proruských separatistov na území Ukrajiny. Sankcie sa môžu týkať pozastavenia financovania projektov v Rusku, ktoré EÚ vykonáva prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB) alebo Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok