Rusi odpálili prvú novú vesmírnu raketu od pádu Sovietskeho zväzu

SITA
9.7.2014 20:33

Ruská vláda vo štvrtok potvrdila úspešné odpálenie prvej vesmírnej rakety novej generácie, ktorou chce Moskva dosiahnuť nezávislosť od iných krajín v rámci výskumu vesmíru.

Rusi odpálili prvú novú vesmírnu raketu od pádu Sovietskeho zväzu
youtube

Raketa Angara pomenovaná podľa sibírskej rieky vyštartovala v stredu z vojenskej základne Pleseck. Stalo sa tak na druhý pokus, keďže koncom júna štart nosného zariadenia pre budúce lety do vesmíru prekazili technické problémy.

Podľa ruských oficiálnych zdrojov raketa za 21 minút svojho letu prekonala vzdialenosť 5700 kilometrov a dorazila na Kamčatku.

Takzvanú ekologickú raketu Rusi vyvíjali od pádu Sovietskeho zväzu na nariadenie vtedajšieho prvého prezidenta Ruskej federácie Borisa Jeľcina. Do celého procesu investovali v prepočte viac ako dve miliardy eur. Rusko sa doteraz spolieha na kapacity okolitých krajín vrátane odpaľovacích zariadení, akým je kozmodróm v kazašskom Bajkonure.

Moskva však po osamostatnení niekdajších sovietskych republík na ne stratila priamy vplyv. Rusko sa ale opäť chce dostať do popredia v oblasti prieskumu vesmíru, a to výlučne z vlastných kapacít.

Angara raketa (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok