Boom vyhral ťažkú etapu, Sagan potvrdil zelený dres

SITA TA3
9.7.2014 17:31

Holanďan Lars Boom sa stal víťazom ťažkej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z belgického Ypresu do Arenbergu Porte du Hainaut a merala 152,5 km.

Boom vyhral ťažkú etapu, Sagan potvrdil zelený dres
SITA/AP

Vďaka záverečnému nástupu sa jazdec tímu Belkin tešil z premiérového prvenstva na slávnych pretekoch. V nepríjemných podmienkach na mokrých cestách finišoval Slovák Peter Sagan na štvrtom mieste a udržal si zelené tričko lídra bodovacej súťaže.

Žltý dres vedúceho muža celkového poradia naďalej patrí Talianovi Vincenzovi Nibalimu z tímu Astana, ktorý v stredu zvýšil náskok na všetkých rivalov v boji o absolútny triumf. Nibali prišiel do cieľa v Arenbergu na 3. mieste, keď v závere pustil pred seba tímového kolegu z Astany Jakoba Fuglsanga.

Nibali celkovo pred Fuglsangom vedie s dvojsekundovým náskok, tretí Peter Sagan zaostáva o 44 sekúnd. Dvadsaťštyriročný Žilinčan je okrem zeleného dresu aj držiteľom bieleho pre najlepšieho muža do 25 rokov. V bodovacej súťaži zvýšil náskok pred Marcelom Kittelom už na 50 bodov, na konte jazdca Cannondalu je 185 bodov.

Sagan počas prvých piatich etáp dosiahol dve druhé a tri štvrté miesta. Druhý slovenský zástupca Peter Velits finišoval v stredu na 30. mieste s odstupom 2:28 min na víťaza. Jazdec tímu BMC sa v celkovom poradí posunul už na 21. miesto.

Zo stredajšej etapy mali cyklisti veľké obavy a pavé - úseky s dlažobnými kockami napokon poriadne zamiešali poradím. Z pretekov musel po dvoch pádoch odstúpiť obhajca prvenstva Chris Froome, Talian Vincenzo Nibali zvýšil náskok na konkurentov v celkovom poradí, keďže Alberto Contador a spol. zaostali. Španiel a najväčší favorit Contador mal manko na lídra Astany dokonca 2:54 min. Etapu poznačilo množstvo pádov, išlo sa v náročných podmienkach v daždi a na mokrých cestách.

Dážď a nebezpečný povrch prinútili organizátorov vyradiť zo stredajšieho itinerára dva úseky s dlažobnými kockami - pavé, na ktorých hrozilo pelotónu veľké nebezpečenstvo. Cyklisti vynechali kilometrový úsek pri Mons en Pévél a o štyristo metrov dlhší medzi Orchies a Beuvry la Foret. Celkovo na dlažobných kockách absolvoval pelotón sedem úsekov s dĺžkou 13 km.

Na štarte v v belgickom Yprese bolo okolo štrnásť stupňov, pričom fúkal nepríjemný vietor. Na čele sa hneď na začiatku objavila deväťčlenná skupina, v ktorej boli Lieuwe Westra (Astana), Tony Martin (OPQS), Sam Dumoulin (AG2R), Janier Acevedo (Garmin), Tony Gallopin (Lotto), Marcus Burghardt (BMC), Rein Taarämae (Cofidis), Simon Clarke a Matt Hayman (obaja Orica).

Pády ešte vstupom na pavé poriadne preriedili pelotón. Napriek nepriaznivému počasiu absolvovali cyklisti počas prvej hodiny 49,2 km. Neskôr zostala vpredu sedmička jazdcov. Sagan špurtoval na rýchlostnej prémii a za 8. miesto získal do hodnotenia bodovacej súťaže ďalších osem bodov. Na pavé sa začal pelotón opäť deliť a nečakane zaostal aj Contador.

Líder pretekov Vincenzo Nibali vďaka spolupráci s kolegami z Astany sa síce dostal v chaose na trati do menších problémov, ale udržal sa vpredu. Sagan si kontroloval situáciu vpredu pelotónu. Tím Astana veľmi dobre režíroval etapu, Nibali sa postupne dostal do vedúcej štvorčlennej skupiny, z ktorej necelých 5 km pred cieľom nasadil k trháku Lars Boom a sólovo prišiel až do cieľa.

"Splnil sa mi sen vyhrať etapu na Tour de France. Je to ešte krajšie, že sa mi podarilo triumfovať v týchto náročných podmienkach," povedal v prvej televíznej reakcii Lars Boom. 

Výsledky:
5. etapa (Ypres - Arenberg Porte du Hainaut, 152,5 km): 1. Lars Boom (Hol.) Belkin 3:18:35 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana obaja +19, 4. Peter Sagan (SR) Cannondale, 5. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Faktory, 6. Jens Keukeleire (Belg.) Orica GreenEdge všetci +1:01, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +1:07, 8. Lieuwe Westra (Hol.) Astana +1:09, 9. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma-Quick Step +1:21, 10. Cyril Lemoine (Fr.) Cofidis +1:45, ... 30. Peter Velits (SR) BMC Racing +2:28 

Celkové poradie: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 20:26:46 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +2 s, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale +44, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick Step +50, 5. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory +1:17, 6. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Lotto Belisol +1:45, 7. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Belisol +1:45, 8. Richie Porte (Aus.) Sky +1:54, 9. Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp +2:05, 10. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +2:11, ... 21. Peter Velits (SR) BMC Racing +2:44 

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 185 bodov, 2. Kittel (Nem.) 135, 3. Coquard (Fr.) 121 
Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Lemoine 6 bodov, 2. Kadri (obaja Nem.) 5, 3. Voigt 4 
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 20:27:30 h, 2. Kwiatkowski (Poľ.) +6 s, 3. Bardet (Fr.) +1:27 min

Rozhovor s Petrom Velitsom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok