Snowden požiadal o predĺženie azylu v Rusku

TASR TA3
9.7.2014 16:44

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden požiadal o predĺženie povolenia na pobyt v Rusku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu.

Podľa právnika Anatolija Kučerenu Snowden predložil príslušnú žiadosť ruským úradom už pred dlhším časom, keďže jeho povolenie na pobyt v Rusku s platnosťou jedného roka vyprší koncom júla.

Kučerena nespresnil, o aký migračný štatút sa jeho klient uchádza, pričom zdôraznil, že príslušné rozhodnutie je plne v kompetencii ruskej Federálnej služby pre migráciu (FMS).

Snowden vlani ušiel do Hongkongu a na ceste do Južnej Ameriky uviazol na letisku v Moskve. Tam napokon dostal dočasný ročný azyl, čo vyvolalo rozhorčenie Washingtonu. V USA ho stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

V Rusku Snowden vystupuje nenápadne, neukazuje sa na verejnosti, ani neposkytuje rozhovory miestnym novinárom. Kde presne sa zdržiava, nie je známe. Podľa niekoľkých fotografií zverejnených webovou stránkou blízkou Kremľu býva buď v Moskve, alebo do nej často prichádza.

Podľa Kučerenu je utajovanie nevyhnutné pre Snowdenovu bezpečnosť, zatiaľ čo kritici tvrdia, že žije pod dohľadom ruských tajných služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok