Severokórejská televízia priniesla zábery krívajúceho Kim Čong-una

TASR TA3 youtube.com
8.7.2014 10:20

Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes kríval na pravú nohu, keď kráčal pred televíznymi kamerami k mikrofónu v kongresovej sále v Pchjongjangu.

Severokórejská televízia priniesla zábery krívajúceho Kim Čong-una
TASR

Odvysielanie záberov "oslabeného" Kima je podľa vyjadrenia agentúry Reuters zriedkavé v krajine, ktorej propaganda zvykne vykresľovať vodcov krajiny ako polobohov. Dodala, že štátne médiá a propaganda izolovanej krajiny sú vysoko synchronizované a akékoľvek nedostatky či oslabenia jej vedenia sú zvyčajne prísne stráženým tajomstvom.

Televízia priniesla zábery Kima, ako krívajúc prešiel rýchlo do stredu pódia pred obrovský portrét svojho usmievajúceho sa starého otca, zakladateľa republiky Kim Ir-sena, ktorý zomrel pred 20. rokmi.
Kim Ir-sen, ktorý vládol až do svojej smrti v roku 1994, mal veľký a výrastok veľkosti tenisovej loptičky na zadnej strane krku, ktorý sa nedal operačne odstrániť; čo znamenalo, že štátne médiá mali zakázané filmovať ho z určitých uhlov pohľadu.

Nie je známe, prečo Kim Čong-un kríva. Štátne médiá predtým ukázali 30-ročného vodcu pri návštevách armády na východnom a západnom pobreží krajiny, ktoré absolvoval v uplynulých týždňoch.

Severná a Južná Kórea sú technicky stále ešte vo vojnovom stave, pretože sa kórejská vojna (1950-53) neskončila mierovou dohodou, ale iba prímerím. Severná Kórea, ktorá pohrozila uskutočnením štvrtej jadrovej skúšky, v uplynulých desiatich dňoch trikrát odpálila rakety krátkeho doletu a vyhrážala sa, že bude s ich testovaním pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok