Peter Sagan v tretej etape TdF opäť druhý, zdolal ho Kittel

SITA
7.7.2014 17:27

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v 3. etape cyklistických pretekov Tour de France z Cambridge do Londýna (155 km) na 2. mieste. Podobne ako v prvej etape zdolal 24-ročného jazdca tímu Cannondale len Nemec Marcel Kittel.

Peter Sagan v tretej etape TdF opäť druhý, zdolal ho Kittel
SITA

Podobne ako v prvej etape zdolal 24-ročného jazdca tímu Cannondale len Nemec Marcel Kittel. Žilinčan je naďalej držiteľom zeleného dresu pre najlepšieho muža bodovacej súťaže i bieleho pre prvého cyklistu celkovej klasifikácie do 25 rokov. Tretí skončil v pondelkovom finiši pred Buckinghamským palácom Austrálčan Mark Renshaw.

Na popredných priečkach celkového poradia sa nič nezmenilo. Žlté tričko si naďalej udržal Talian Vincenzo Nibali, ktorý má dvojsekundový náskok pred Petrom Saganom. Tretí je Švajčiar Michael Albasini. Sagan v bodovacej súťaži vedie o 27 bodov pred Kittelom. Druhý slovenský zástupca Peter Velits z BMC Racing prišiel v pondelok do cieľa v pelotóne na 57. priečke a celkovo mu patrí 34. pozícia.

Hrdinami 3. etapy boli Francúz Jean-Marc Bideau (Bretagne-Séché Environnement) a Čech Jan Bárta (NetApp), ktorí boli vpredu vyše 145 km. Dvojica ušla hneď po štarte v Cambridge a veľmi rýchlo si vypracovala štvorminútový náskok. Francúz i Čech prišli spoločne až do Londýna a ich snaha sa definitívne skončila až 6 km pred cieľom, aj keď Bárta ešte tuho bojoval o svoju šancu. Ešte pred vstupom do Londýna sa v pelotóne bojovalo o 3. miesto na rýchlostnej prémii v Epping Foreste (108. km), na ktorej získal Sagan za 4. priečku 13 bodov.

V uliciach britskej metropoly komplikoval cyklistom jazdu dážď. Okolo ciest boli opäť tisíce divákov. V závere sa vpredu poskladali šprintérske tímy a spoločne s Astanou a Tinkoff-Saxo určovali vysoké tempo. Záver už patril podľa očakávania šprintérom, Kittelovi pripravili veľmi dobrú pozíciu tímoví kolegovia z Giant Shimano a Sagan ho už v závere nedokázal prešpurtovať.

Dvadsaťšesťročný jazdec Giant Shimano dosiahol šieste víťazstvo na Tour v kariére. Prvé štyri dosiahol pred rokom. "Vyhrať na cieľovej páske pred Buckinghamským palácom je najkrajší moment mojej doterajšej kariéry. Som veľmi šťastný a musím oceniť prácu celého tímu.

Posledných 500 m bolo veľmi hektických, ale všetko sme zvládli na jednotku. Trochu sme mali obavy z dažďa, ale napokon sme prežili bez väčších problémov. Mám za sebou nádherný úvod Tour de France, vyhral som dve etapy, mal som na sebe žltý dres," povedal v prvej televíznej reakcii Marcel Kittel.

Etapa z Cambridgeu do Londýna zakončila trojdňovú časť pretekov na anglickom území, pelotón sa v utorok presunie na sever Francúzska, kde je na programe 163,5 km etapa z Le Touquet Paris Plage do Lille Métropole (163,5 km). V pondelok sa finišovalo pred Buckinghamským palácom, kde bol pred dvoma rokmi cieľ olympijských pretekov. 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France - pondelok:

3. etapa (Cambridge - Londýn, 155 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant-Shimano 3:38:30 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Mark Renshaw (Aus.) Omega Pharma - Quick Step, 4. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 6. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory, 7. Heinrich Haussler (Aus.) IAM Cycling, 8. José Rojas Gil (Šp.) Movistar, 9. Romain Feillu (Fr.) Bretagne - Seche Environnement, 10. Daniel Oss (Tal.) BMC Racing, ... 57. Peter Velits (SR) BMC Racing všetci čas ako víťaz 

Poradie po 3. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 13:31:13 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 6. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 7. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 9. Jürgen van den Broeck (Belg.) Lotto Belisol, 10. Romain Bardet (Fr.) Ag2R La Mondiale všetci +2 s, ... 34. Peter Velits (SR) BMC +35. 

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 117, 2. Kittel (Nem.) 90, 3. Coquard (Fr.) 88 
Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Lemoine 6, 2. Kadri (obaja Fr.) 5, 3. Voigt (Nem.) 4 
Do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 13:31:15, 2. Bardet (Fr.), 3. Kwiatkowski (Poľ.) obaja rovnaký čas

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok