Anjelky už poznajú mená súperov v A-skupine Euroligy

TASR
7.7.2014 16:40

Basketbalistky 11-násobného slovenského majstra Good Angels Košice v nedeľu spoznali zloženie základnej A-skupiny Euroligy, v ktorej sa predstavia od novembra. Žreb nebol ku Košičankám príliš ústretový, čo na pondelňajšej tlačovej konferencii priznal aj generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský.

Anjelky už poznajú mená súperov v A-skupine Euroligy
SITA

Košičanky boli spoločne s klubom Famila Basket Schio nasadené v treťom koši. Napokon z neho putovali do A-skupiny, v ktorej je viacero tímov zvučných mien. Na "anjelky" čaká turecký Galatasaray Istanbul či ruský UMMC Jekaterinburg.

"Myslel som si, že žreb Euroligy FIBA nemôže byť tak nepríjemný, ale presvedčil som sa, že môže. Dopadlo to pre nás veľmi nepríjemne. FIBA pred žrebom určila, že v jednej skupine nemôžu byť viac ako dve družstvá z jednej krajiny. Riadne sa žrebovalo iba z prvých troch košov, potom sa už len dopĺňali ďalšie tímy. Situácia sa napokon vyvinula tak, že máme v skupine šesť šampiónov svojich krajín, zatiaľ čo v druhej skupine je iba jeden majster. Myslím si, že podľa kvality tímov sa s prvou sedmičkou A-skupiny môžu porovnávať len Fenerbahce, Bourges a možno Orenburg," poznamenal Daniel Jendrichovský.

Generálny manažér Košičaniek by bol rád, ak by hráčky úradujúceho slovenského majstra postúpili do Final Four, no vie, že podobné ambície má viacero družstiev A-skupiny. "Je ľahké povedať, že je našou ambíciou postúpiť medzi štyri najlepšie a pobiť sa o Final Four. Ak vyhráme tri z prvých štyroch zápasov, môže byť splnenie postupových cieľov reálnejšie. Pre nás bude každé jedno víťazstvo nad súperom z prvej šestky splnenie istého cieľa. Bol by som rád, ak by k nám súperi chodili s malou dušičkou," želá si Jendrichovský.

Prezident Róbert Jano vníma nadchádzajúcu euroligovú sezónu ako výbornú príležitosť potvrdiť zvýšený záujem o ženský basketbal v Košiciach. "Verím, že budeme dobre reprezentovať Slovensko. Máme šancu ukázať, že Košice sú aj basketbalové mesto. Verím, že zápasy s atraktívnymi súpermi budú pre fanúšikov výborným zážitkom," uviedol Jano.

Domovským stánkom Košičaniek bude v Eurolige opäť košická Infiniti aréna, hoci rady by začali v modernejšej Steel aréne. "Nie je v našich možnostiach splniť finančné požiadavky vedenia Steel arény. Prvý zápas v EuroLige by sme však chceli hrať v Steel Aréne, pretože veríme, že na prvý zápas s Wislou príde veľa ľudí od nás i z Krakova. Verím, že to bude znovu vynikajúci zážitok podobný vlaňajšiemu zápasu s Jekaterinburgom," poznamenal Jendrichovský.

Aktuálnou témou v klube Good Angels je aj otázka hlavného trénera. Nie je tajomstvom, že úspešný Maroš Kováčik má viacero ponúk, záujem prejavil najmä turecký Galatasaray. Vedenie košického klubu však pracuje na predĺžení kontraktu s Kováčikom a podľa Jendrichovského by k dohode mohlo prísť už čoskoro. "Dnes (pondelok) to bude asi deviaty pokus o nájdenie kompromisu. Verím, že to uzavrieme a Maroš bude po tri a pol roku naďalej pokračovať u nás," uviedol Jendrichovský pre TASR.

Podľa neho má tréner Good Angels výhodnejšie ponuky ako je košická. Generálny manažér Košičaniek zároveň vyjadril spokojnosť s pokračovaním spolupráce s Tijanou Krivačevič. "Dohodu s Tijanou beriem ako extrémne dôležitú vec. Vlani mala vysokú zmluvu, no neodviedla pre Good Angels to, čo chcela ona sama a aj my. Teraz nám to bude chcieť vrátiť, čo si veľmi vážim," uviedol.

Daniel Jendrichovský na pondelňajšej tlačovej konferencii prezradil, že košický klub dostal za minulú sezónu jedno mimoriadne ocenenie od FIBA. "Dostali sme špeciálne ocenenie za tzv. highlight roka, ktorým bol náš zápas proti Bourges. Ten zápas bol ocenený ako najväčší prínos pre rozvoj ženského basketbalu, čo je pre náš klub veľké plus," dodal Jendrichovský.

Zloženie skupín v základnej časti EuroLigy FIBA:
skupina A: UMMC Jekaterinburg, Galatasaray Istanbul, GOOD ANGELS KOŠICE, ZVVZ USK Praha, Dynamo Kursk, Wisla Can-Pack Krakov, Lattes Montpelier, CSU ALBA IULIA
skupina B: Fenerbahce Istanbul, Tango Bourges Basket, Famila Basket Schio, Kayseri Kaski Spor, Nadežda Orenburg, Avenida Salamanca, BK Imos Brno, Energa Turuň

(Z oboch skupín postúpia družstvá umiestnené na prvých štyroch priečkach. Krížovým systémom sa vytvoria dvojice, ktoré v play off sériách na dva víťazné zápasy zabojujú o miestenky na Final Four 2015.)

Program zápasov Good Angels Košice v základnej časti EuroLigy FIBA:
1. kolo: 5. 11. 2014 GA Košice - Wisla Krakov
2. kolo: 12. 11. 2014 Galatasaray GA Košice
3. kolo: 19. 11. 2014 GA Košice - Lattes Montpellier
4. kolo: 26. 11. 2014 GA Košice - Dynamo Kursk
5. kolo: 3. 12. 2014 ZVVZ USK Praha - GA Košice
6. kolo: 10. 12. 2014 GA Košice - UMMC Jekaterinburg
7. kolo: 17. 12. 2014 CSU Alba Iulia - GA Košice
8. kolo: 7. 1. 2015 Wisla Krkaov - GA Košice
9. kolo: 14. 1. 2015 GA Košice - Galatasaray Istanbul
10. kolo: 21. 1. 2015 Lattes Montpellier - GA Košice
11. kolo: 28. 1. 2015 Dynamo Kursk - GA Košice
12. kolo: 4. 2. 2015 GA Košice - ZVVZ USK Praha
13. kolo: 11. 2. 2015 UMMC Jekaterinburg - GA Košice
14. kolo: 18. 2. 2015 GA Košice - CSU Alba Iulia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok