Británia zverejnila archív bývalého dôstojníka KGB

TASR
7.7.2014 11:19

Churchillove archívne centrum dnes zverejnilo originálne dokumenty jedného z najväčších únikov informácií v dejinách - tzv. Mitrochinov archív. Podľa agentúry AP ide o akési "kto je kto" sovietskej špionáže. Dokumenty prepašoval z Ruska dôstojník rozviedky KGB Vasilij Mitrochin, archivár a tajný disident, v roku 1992.

Británia zverejnila archív bývalého dôstojníka KGB
wiki

Centrum sídliace na univerzite v Cambridge umožnilo výskumníkom prístup k 19 škatuliam, ktoré obsahujú originálne ruskojazyčné záznamy. Sú to Mitrochinove záznamy, ktoré on sám prepísal zo svojich rukou písaných poznámok. Tie zostávajú naďalej utajené.

Historik tajných služieb Christopher Andrew povedal, že rozsiahlu dokumentáciu považujú britské a americké úrady za "najdôležitejší samostatný zdroj tajných informácií vôbec".

Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 Mitrochin odcestoval do jedného z baltických štátov - dodnes nie je zverejnené, do ktorého - a vzal so sebou vzorku dokumentov. Najskôr sa vybral na americké veľvyslanectvo, ale odmietli ho. Preto sa vybral na britskú ambasádu, kde uspel. Zvyšok života strávil v Británii, kde žil pod falošným menom a policajnou ochranou. Zomrel v roku 2004.

V dokumentoch sa nachádza okrem iného zoznam sovietskych agentov v USA. Popisuje aj ich činnosť, ako bolo napríklad uskladňovanie zbraní a komunikačných prostriedkov na tajných miestach v členských krajinách NATO. Na mape Ríma sú napríklad vyznačené tri takéto miesta spolu s podrobnými inštrukciami, ako sa k nim dá dostať.

Sovietski agenti bývali ale podľa Mitrochinových dokumentov nasadzovaní aj do krajín východného bloku. Záznamy odhaľujú aj agentov, ktorí mali infiltrovať disidentov zodpovedných za Pražskú jar v Československu v roku 1968.

Ďalší agenti sa zamerali na okolie Karola Wojtylu, ktorý sa neskôr stal pápežom Jánom Pavlom II. KGB zaznamenala "extrémne protikomunistické zmýšľanie" budúcej hlavy rímskokatolíckej cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok