Pápež František sa stretol s obeťami pedofilných kňazov

TASR TA3
7.7.2014 08:51

Pápež František požiadal obete sexuálneho zneužívania duchovnými o odpustenie za to, že cirkevní predstavitelia prípady nezvládli.

Pápež František sa stretol s obeťami pedofilných kňazov
SITA/AP

Hlava rímskokatolíckej cirkvi obetiam povedala, že ich zneužívanie bolo "maskované spoluvinou," doplnila agentúra Reuters.

Počas kázne na omši, na ktorej sa šesť obetí takéhoto zneužívania zúčastnilo, pápež povedal, že katolícka cirkev "musí plakať a vykonať nápravu" za to, čo urobila obetiam. Obete - po dvoch z Írska, Británie a Nemecka - požiadal o odpustenie za to, čo sa podľa jeho slov stalo "svätokrádežným kultom" ktorý znesvätil Boha.

Rímskokatolícka cirkev čelí silnej kritike kvôli neschopnosti zastaviť zneužívanie. Pápež v minulosti označil skutky duchovných, ktorí zneužívali deti, za "satanské". Sľúbil tiež ich potrestanie. Minulý rok posilnil vatikánsky zákon proti zneužívaniu detí.

Niektoré obete ho však kritizovali za to, že sa s ich zástupcami nestretol už skôr. Jeho predchodca to urobil niekoľkokrát počas ciest po Taliansku.

František vytvoril komisiu, ktorej úlohou je vypracovať plány na zastavenie zneužívania duchovnými. Medzi jej členmi je aj obeť zneužívania a kardinál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok