Čína a Nemecko podpísali hospodárske dohody za stovky miliónov eur

TASR TA3
7.7.2014 07:38

Čína a Nemecko chcú ešte viac prehĺbiť svoju dobrú spoluprácu. Na úvod rokovaní s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom to dnes v Pekingu povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v nedeľu pricestovala na trojdňovú návštevu Číny.

Podľa Merkelovej má spolupráca oboch krajín široký základ, ktorý zahŕňa hospodársku oblasť aj dialóg o spoločenských a ľudskoprávnych otázkach.

Pri príležitosti návštevy nemeckej kancelárky podpísali dnes delegácie Nemecka a Číny hospodárske dohody za niekoľko stoviek miliónov eur. Európsky výrobca lietadiel Airbus dodá Číne 100 vrtuľníkov v hodnote približne 300 miliónov eur. Automobilka Volkswagen vybuduje v Číne s partnerskou firmou FAW dve nové výrobné haly v mestách Čching-tao a Tchien-ťien.

Spoločnosť Deutsche Messe sa dohodla, že Čína bude vroku 2015 hostiteľskou krajinou renomovaného počítačového veľtrhu CeBIT. Aerolínie Lufthansa podpísali memorandum o porozumení o zriadení ďalšieho spoločného podniku s čínskym partnerom Air China, ktoré rozšíri existujúcu spoluprácu v oblasti leteckej dopravy o nové linky.

Merkelová a Li Kche-čchiang sa dnes ešte zúčastnia na prvom zasadnutí čínsko-nemeckého hospodárskeho výboru. Čínsky premiér prijal Merkelovú s vojenskými poctami pred sídlom parlamentu. Popoludní sa kancelárka stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Siedmu návštevu Číny vo funkcii kancelárky začala Merkelová v nedeľu v Čcheng-tu, hlavnom meste provincie S'-čchuan, kde zavítala do spoločného podniku automobiliek Volkswagen a FAW. V Čcheng-tu má zastúpenie 120 nemeckých firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok