V Skopje protestovali Albánci

TA3 TASR
5.7.2014 07:54

Najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia počas potýčok, ktoré vypukli v piatok v macedónskom hlavnom meste Skopje. Etnickí Albánci tam protestovali proti rozsudkom macedónskeho súdu, ktorý šiestich Albáncov poslal na doživotie do väzenia za vraždu piatich macedónskych rybárov z roku 2012, informovali dnes macedónske médiá.

Na proteste, ktorý sa zvrhol do násilností, sa v Skopje zišlo zhruba 2000 ľudí. Zranenia utrpelo 20 policajtov i niekoľko účastníkov protestu. Niekoľko osôb utrpelo "ťažké zranenia", nikto však nebol v ohrození života, citoval srbský spravodajský server Vesti-Online.

Hovorca macedónskej polície Ivo Kotevski uviedol, že za účasť na násilnostiach počas protestu zatiaľ zatkli šesť osôb. "Množstvo vandalov, ktorí boli medzi účastníkmi protestu, hádzalo do policajtov kamene a ďalšie ťažké predmety. Zapálili niekoľko objektov v centre Skopje a poškodili budovu súdu," spresnil. Ako ďalej dodal, polícia sa snaží vystopovať ďalších násilníkov.

Zhromaždenie nebolo nahlásené a zorganizovalo sa prostredníctvom sociálnych sietí, pripomenula macedónska agentúra MIA. Na mieste demonštrácií zostali policajné hliadky aj po ich skončení, píšu Vesti.

Po tom, čo demonštranti začali útočiť kameňmi, policajti sa ich slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi snažila zatlačiť do albánskej časti mesta, uviedli svedkovia. Demonštranti mali transparenty s nápismi "Nie sme teroristi" a "Žiadame spravodlivosť".

Skopský súd v pondelok na doživotné väzenie odsúdil šesť Albáncov - Alila Demiriho, Afrima Ismailoviča, Agima Ismailoviča, Fejziho Aziriho, Hahiho Aziriho a Samiho Lutu za vraždu piatich Macedóncov, ku ktorej došlo na Veľkú noc 2012. Siedmeho obžalovaného Sejdiho Ramu súd oslobodil, prokuratúra však už informovala, že proti tomuto rozhodnutiu podá odvolanie.

Rozsudok prišiel po 18-mesačnom procese. Podľa prokuratúry sa obžalovaní snažili "vytvoriť atmosféru strachu a nestability", keďže malo ísť údajne o sprisahanie zamerané na destabilizáciu krajiny.

Obhajcovia páchateľov uviedli, že voči ich klientom nebol predložený žiadny dôkazový materiál. Odsúdení svoju vinu odmietli a proti rozsudku sa odvolali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok