Brazília porazila vo štvrťfinále Kolumbiu

TASR
5.7.2014 00:06

Futbalisti Brazílie sa stali druhým semifinalistom 20. MS v Brazílii po piatkovom víťazstve vo Fortaleze nad Kolumbiou 2:1. V boji o vytúžené finále sa v utorok 8. júla v Belo Horizonte stretne s Nemeckom (22.00 SELČ), ktoré vyradilo po výhre 1:0 rivala z Francúzska.

Brazília porazila vo štvrťfinále Kolumbiu

Na Estadio Castelao rozhodli o postupe "kanárikov" góly kapitána Thiaga Silvu zo 7. minúty a Davida Luiza zo 68. minúty. Kolumbii už k obratu nepomohol ani šiesty gól Jamesa Rodrigueza na turnaji. Kolumbia síce štvrťfinálovou účasťou dosiahla na finálových turnajoch historický úspech, ale so šampionátom sa lúči. Brazília doma naposledy v súťažnom zápase prehrala v roku 1975 s Peru 1:3 na Copa America a proti Kolumbii z 26 duelov vyhrala 16-krát, a len dvakrát prehrala.

Tréner 5-násobných majstrov sveta Luiz Felipe Scolari nasadil do základu prvýkrát obrancu Maicona, ktorý vymenil Daniho Alvesa. Suspendovaného Luiza Gustava nahradil defenzívnym stredopoliarom Paulinhom. Argentínsky lodivod "Los Cafeteros" Jose Pekerman poslal do ohňa vo Fortaleze stredopoliarov Victora Ibarba a Fredyho Guarina, ktorí nahradili štítového stredopoliara Abela Aguilara a ofenzívnejšieho Jacksona Martineza.

štvrťfinále MS v Brazílii:
Brazília - Kolumbia 2:1 (1:0)
Góly: 7. Thiago Silva, 68. Luiz - 80. J. Rodriguez (z 11 m), ŽK: Thiago Silva, Cesar - J. Rodriguez, Yepes. Rozhodovali: Carballo - Fernandez, Yuste (všetci Šp.), 60.340 divákov (vypredané).
Brazília: Cesar - Maicon, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Fernandinho, Paulinho (86. Hernanes) - Oscar, Neymar (88. Henrique), Hulk (83. Ramires) - Fred
Kolumbia: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero - Sanchez - Cuadrado (80. Quintero), Guarin, Ibarbo (46. Ramos) - J. Rodriguez - Gutierrez (70. Bacca)

Očakávané kontinentálne derby od prvých sekúnd ponúkalo typický farbistý juhoamerický futbal, v rýchlom tempe, so skvelou technikou aktérov, tvrdými osobnými súbojmi a postupne vzhľadom na priebeh aj absenciou disciplinovaného prejavu najmä na kolumbijskej strane. Brazílsku sambu odštartoval v 7. minúte gólom po rohovom kope domáci kapitán Thiago Silva. Pri Neymarovom rohu zaspal brankár Ospina aj stredopoliar Sanchez a domáci kapitán strelou kolenom do prázdnej brány rozjasal celý národ. V 10. minúte mohol vyrovnať Cuardado, ale tesne minul. Ak aj mali obaja tréneri nejaké taktické zámery, po gólovom okamihu ich hráči zrútili ako domček z karát a začalo sa hrať úplne otvorene, útok striedal útok na oboch stranách. Brazílčania boli na koni, útočili do nekoncentrovanej obrany súpera, dobre hral Hulk, ktorý mal veľké šance v 19. aj 27. minúte, jeho nebezpečné strely zvnútra 16-ky ale Ospina vždy zlikvidoval. V 36. minúte mala dobrú príležitosť aj Kolumbia, J. Rodriguez kopal priamy kop z ideálnej vzdialenosti 17 metrov, ale napálil len do múru. Z následnej akcie domácich opäť do šance prenikol Hulk, ale tvrdo z uhla napálil vysoko nad. Krátko pred polčasovým hvizdom mal z priameho kopu v ideálnej vzdialenosti šancu zvýšiť vedenie Neymar, rozhodol sa pre obstrel ku vzdialenejšej žrdi, ale minul. Domáci pôsobili o dosť dominantnejšie, resp. organizovanejšie, Kolumbia akoby nevedela nájsť uvoľnenosť, ktorú avizovala ako jej výhodu.

Aj v druhom polčase domáci dobre pristupovali k hráčom súpera, narúšali ich snahu a čakali na šancu. Tie však dlho neprichádzali a Kolumbia preberala minimálne opticky prevahu. Brazílska defenzíva však fungovala solídne. V 66. minúte po zmätku v domácej šestnástke streli gól Yepes, ale vzruch bol zbytočný, lebo sa pískal ofsajd. V 68. minúte prudko napriahol z priameho kopu z dobrých 30 metrov Luiz a fantastickou strelou k pravej tyčke vystavil Ospinu do pozície štatistu - 2:0. O pár minút nebezpečne, no nepresne strieľal Neymar. V 78. minúte fauloval brankár Cesar v šestnástke striedajúceho Baccu a J. Rodriguez z nariadenej penalty zdramatizoval duel. Zaskočení domáci mohli inkasovať o pár okamihov, Bacca takmer vyrovnal po rohu, ale bol v ofsajde. Brazília sa dostala pod tlak, navyše prišla o zraneného Neymara. Nadstavovalo sa 5 minút, ale už ani dve hlavičky Kolumbijčana Ramosa vyrovnanie nepriniesli.

program semifinále:
utorok 8. júla:
Brazília - Nemecko (22.00 SELČ, Belo Horizonte)
streda 9. júla:
Holandsko/Kostarika - Argentína/Belgicko (22.00, Sao Paulo)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok