Nemci postúpili cez Francúzsko do semifinále

TASR
4.7.2014 19:59

Futbalisti Nemecka sú prvým semifinalistom 20. MS v Brazílii, keď v úvodnom štvrťfinále v piatok zdolali Francúzsko 1:0.

Nemci postúpili cez Francúzsko do semifinále
SITA

Duel na slávnej Maracane v Rio de Janeiro rozhodol gól Matsa Hummelsa v 12. minúte. Nemci sa v semifinále stretnú v utorok 8. júla v Belo Horizonte (22.00 SELČ) s úspešnejším z dua Brazília - Kolumbia. Majster sveta z roku 1998 z Francúzska na turnaji skončil.


Tréner 3-násobných nemeckých svetových šampiónov Joachim Löw prekopal základnú zostavu, vypustil zraneného Shkodrana Mustafiho a kapitána Philippa Lahma vrátil na pravú obranu zo stredu poľa, hoci to pred súbojom poprel. Zo stredu obrany vypadol Per Mertesacker, po chorobe sa do nej vrátil Mats Hummels. Zo základu vypadol Mario Götze, dôveru dostal Sami Khedira. A do ofenzívy poslal prvýkrát od začiatku na turnaji veterána Miroslava Kloseho v jeho 135. reprezentačnom štarte, takže ten mal šancu prekonať Brazílčana Ronalda, s 15 gólmi spolu s Klosem najlepšieho strelca finálových turnajov, a osamostatniť sa na čele historických tabuliek. To sa mu v súboji ale nepodarilo.

Kouč Francúzska Didier Deschamps urobil dve zmeny, do útoku poslal Antoinea Griezmanna namiesto Oliviera Girouda, a do obrany nasadil Mamadoua Sakha, ktorý nahradil Laurenta Koscielneho.


štvrťfinále MS v Brazílii:
Francúzsko - Nemecko 0:1 (0:1)
Gól: 12. Hummels, ŽK: Khedira, Schweinsteiger (obaja Nem.). Rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (všetci Arg.), 74.240 divákov.
Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (72. Koscielny), Evra - Cabaye (73. Remy) - Valbuena (85. Giroud), Matuidi, Pogba - Benzema, Griezmann
Nemecko: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes, - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Kroos (90.+2 Kramer), Özil (83. Götze) - Klose (68. Schürrle)

Úvod patril Nemcom, ktorí mali loptu pod kontrolou, ale ako prví zahrozili z prvého nebezpečného útoku Francúzi. Benzema po prihrávke Valbuenu minul technickou strelou ľavú tyč. Skóre sa ale menilo na druhej strane v 12. minúte, keď po faule Pogbu z priameho kopu Kroos poslal výbornú loptu na Hummelsa, ktorého neubránil Varane a Lloris nemal nárok. Lopta zapadla od hlavy nemeckého stopéra do siete od hornej žrde a duel dostal ešte väčší náboj. V 24. minúte po peknej kombinácii spadol v 16-ke Klose v súboji s Debuchym, ale penalta sa nekopala. Nemci prvú polhodinu dominovali, vedeli prekombinovať francúzsky stred poľa a kontrolovali priebeh. Hral sa výborný futbal na oboch stranách, mužstvá boli výborne takticky pripravené a išlo sa na doraz. Bol to boj o každú piaď ihriska, akcie ale narážali na dobre organizované obrany. Po polhodine prebrali opraty Francúzi, ale Valbuenovu strelu v 34. minúte Neuer vyrazil a Benzemovu dorážku obrancovia zblokovali. Benzema nevyrovnal ani v šanci v 44. minúte a tak do šatní išli s tesným náskokom Nemci.

Do druhého polčasu vstúpili aktívnejšie Francúzi, Nemci už tak nedokázali držať loptu a ich súper bol iniciatívnejší. Útoky častejšie smerovali na Neuerovu bránu, ale pozorná obrana mu pomáhala likvidovať snahu súpera v zárodkoch. V 61. minúte nemal Neuer problém s hlavičkou Varaneho. Nemci umne čakali na šancu, do jednej sa dostal v 69. minúte Müller, jeho krížna prízemná strela ale minula pravú tyč. "Les Bleus" sa úporne snažili, ale chýbala im finálna prihrávka, a keď aj prišla, bola tam dobrá obrana ako Hummelsova proti Benzemovi v 76. minúte. Alebo bol pozorný Neuer, ktorý o minútu vyboxoval ostrý pokus Matuidiho z uhla. Definitívne K.O. mohol Francúzom uštedriť v 82. minúte Schürrle, ku ktorému prešla lopta cez celú šestnástku, ale zakončil ležérne. V 88. minúte, teraz z druhej strany, sa po prihrávke Müllera dostal do zakončenia opäť Schürrle, strieľal už lepšie, ale Varane jeho pokus dobre zblokoval. Nemci sa dokázali ubrániť snahe súpera, aj napriek obrovskej šanci Benzemu vo štvrtej minúte nadstaveného času, keď jeho strelu vyrazil Neuer. A sú prvým tímom, ktorý postupil do semifinále MS štvrtýkrát za sebou.

hlasy (zdroj ČT Šport):
Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Sme v semifinále, to je skvelé. Ale nebolo to jednoduché, na ihrisku bolo veľké teplo. Hrali sme ako tím. Mohli sme si to ešte zjednodušiť, ak by sme dali druhý gól, lebo mali sme na to šance. Ale dôležité je, že sme postúpili."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Nemali sme dnes veľmi veľa šancí. Nemci zahrali takticky výborne, majú veľa skúseností. Nepúšťali nás do vyložených šancí a tie, ktoré sme mali, sme nedali. A úplne na konci mohol vyrovnať Benzema, ale bol to už zmar. Je to škoda, nemali sme šťastie."

program semifinále:
utorok 8. júla:
Brazília/Kolumbia - Nemecko (22.00 SELČ, Belo Horizonte)
streda 9. júla:
Holandsko/Kostarika - Argentína/Belgicko (22.00, Sao Paulo)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok