Kvitová a Bouchardová finalistkami dvojhry

SITA, TA3
3.7.2014 22:24

O titul v ženskej dvojhre vo Wimbledone si zahrajú Petra Kvitová a Kanaďanka Bouchardová. Česká šampiónka z roku 2011 si v semifinále poradila s krajankou Luciou Šafářovou 7:6, 6:1 a Bouchardová zdolala takisto v dvoch setoch 7:6, 6:2 Rumunku Halepovú.

Česká tenistka Petra Kvitová a Kanaďanka Eugenie Bouchardová budú v sobotu od 15.00 h SELČ aktérkami finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna - 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva).

Miestna šampiónka spred troch rokov Kvitová nasadená ako šiesta zdolala vo štvrtkovom semifinálovom ľaváckom derby debutantku v takejto fáze na Majors Luciu Šafářovú za 80 minút 7:6 (6), 6:1.

Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová upravila v štatistike zo súbojov s premožiteľkou Dominiky Cibulkovej z 3. kola Šafářovou už na 6:0. Nadviazala na značne tesnejší úspech 6:1, 5:7, 7:6 (4) z prípravného podujatia v anglickom Eastbourne, na ktorom nenastúpila na štvrťfinále pre zranenie pravého stehna. Mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 24:13, zdolaná 18:7.

Trinástka "pavúka" Bouchardová následne na hlavnom dvorci zvíťazila nad favorizovanou trojkou hierarchie Simonou Halepovou z Rumunska za 94 minút 7:6 (5), 6:2. Presadila sa agresívnejším, vitálnejším a cieľavedomejším prejavom. Na tomto podujatí ešte súperkám nepustila ani set.

O štyri roky od vyzývateľky staršia Kvitová sa pokúsi vo finále nadviazať na úspech 6:3, 6:2, ktorý dosiahla vlani v auguste na tvrdom povrchu v Toronte. Šampiónka si odnesie prémiu 1,76 milióna libier, zdolanú uteší 880 000 libier. Češka má u stávkovej spoločnosti Hills stávkový kurz 1,73, Kanaďanka 2,1.

Zatiaľ poslednou novickou v grandslamovom finále, ktorá sa hneď radovala z primátu, je od Australian Open 2012 Bieloruska Viktoria Azarenková, odvtedy to nevyšlo piatim potenciálnym pokračovateľkám vrátane Cibulkovej. 
Kvitová už pozná, ako chutí triumf, chce si to zopakovať

"Je to skvelé. Mentálne to bol ťažký zápas, pretože s Luciou sme veľké kamarátky. Som však šťastná, že som zvíťazila. Na začiatku druhého setu som sa snažila zachovať si koncentráciu, podarilo sa mi okamžite ju brejknúť a už som neustala, sama som dobre podávala. Tento zápas ma emocionálne rozkolísal, teraz však mám 48 hodín na prípravu na finále. Už viem, aký je to pocit zdvihnúť nad hlavu túto trofej. Budem sa zo všetkých síl usilovať, aby som si to mohla zopakovať," povedala pre BBC Radio 5 Kvitová po zápase, ktorý facebookové konto fedcupového tímu ČR s nadhľadom označilo za majstrovstvá Prostějova.

Dvadsaťštyriročnej šestke svetového rebríčka WTA Kvitovej sa nevypomstilo, že v otváracom sete na hlavnom dvorci All England Lawn Tennis and Croquet Clubu klesla z 2:0 (v oboch úvodných hrách sa pritom presadila z 0:30) na gemy na 2:3 a podanie. V neskoršom tajbrejku nepykala za to, že pustila vyzývateľku zo 4:2 na 4:4. Pri svojom prvom setbale poslala odvážny krížny return vedľa, ale potom si vlastným príjmom vynútila forhendové zlyhanie o tri roky staršej debutantky v takejto fáze na veľkej štvorke Šafářovej (23.) a následne sama forhendom pohotovo zareagovala na kvalitne pôsobiaci return.

Povzbudená Kvitová potom v tomto zápase prvých úderov unikla na 3:0 a príjem v druhej časti. V piatej hre odvrátila jednu hrozbu straty servisu a vzápätí zužitkovala svoju druhú šancu - 5:1 a hladko aj 6:1. Esom sa posunula na 40:0 a hneď prvý mečbal premenila bekhendom do odkrytej časti kurtu.

Držiteľka 11 singlových trofejí Kvitová v 3. kole v šlágri zastavila americkú miestnu 5-násobnú šampiónku Venus Williamsovú, bola dve loptičky od prehry (5:7, 4:5 a 30:30 pri podaní Češky, napokon 5:7, 7:6 /2/, 7:5). Na predchádzajúcich dvoch edíciách Wimbledonu sa lúčila vo štvrťfinále proti Američanke Serene Williamsovej, resp. Belgičanke Kirsten Flipkensovej.

Kvitová má v tejto sezóne proti krajankám skóre 7:0. V 1. kole Wimbledonu 2014 prekonala Andreu Hlaváčkovú a vo štvrťfinále Barboru Záhlavovú-Strýcovú. V tomto roku sa prebojovala do svojho prvého finále, bola v semifinále v januárovom Sydney a májovom Madride. Bez ohľadu na sobotňajší výsledok bude 7. júla na 4. priečke v počítačovom poradí, už bola aj na 2. mieste. Na tomto podujatí uspela v 25 z ostatných 28 zápasov. Celkovo je jej bilancia 25:5. Na AO 2014 prehrala už v 1. kole s Thajčankou Luksikou Kumkhumovou a na RG 2014 v 3. kole s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou.

Robom Steckleym trénersky vedená brnianska rodáčka Šafářová dosiaľ mala na Majors osobný rekord v podobe štvrťfinále melbournských Australian Open už zo sezóny 2007 (prehrala v ňom s krajankou Nicole Vaidišovou), v britskej metropole to bolo "len" 3. kolo takisto spred siedmich rokov. V pondelok bude na 17. stupienku vo svetovom rebríčku, čím si vyrovná osobný rekord. Do štvorky na GS sa Šafářová dostala na 37. pokus, iba štyri hráčky v Open Ere ich potrebovali viac - Ruska Jelena Lichovcevová (46), Francúzka Nathalie Tauziatová (42), Talianka Francesca Schiavoneová (39) a Argentínčanka Paola Suárezová (38).

"Na Lucku som hrdý, ideme správnym smerom," vyhlásil pre iDnes.cz kouč Saviano (keďže jeho zverenkyňa ešte mala deblový program) a dodal: "Petra sa hneď od začiatku do toho oprela, búšila, skvelým podávaním dostala Lucku pod tlak. Víťazstvo v tajbrejku určite pre ňu znamenalo veľkú dávku sebavedomia. Keď vedie, švihá raketou ešte uvoľnenejšie. Kľúčové boli nasledujúce dva gemy. Petra začala s bombardovaním a uhasila v Lucke ten zápal."

Dve Češky sa prebojovali do semifinále na niektorej z položiek veľkej štvorky tretí raz v tzv. otvorenej ére, teraz išlo o prvý vzájomný duel. Predtým to boli Hana Mandlíková a Martina Navrátilová na Australian Open 1980 a Helena Suková s Mandlíkovou na Roland Garros 1986.

Kvitová má proti ľaváčkam štatistiku 28:6, dosiahla svoj 15. úspech takéhoto typu v rade. Šafářová klesla proti ľaváčkam na 17:20. Odohrali prvé ľavácke grandslamové semifinále od Wimbledonu 1992, keď Monica Selešová zdolala Navrátilovú a vo finále prehrala so Steffi Grafovou.

Kvitová a Šafářová v tejto sezóne budú mať šancu oslavovať spoločne. Češky v novembri v Prahe privítajú vo finále Pohára federácie reprezentačných družstiev žien Nemky. "Z toho, že na centrkurt vo Wimbledone nastupujú dve české hráčky, som mal krásny pocit," skonštatoval šéf realizačného tímu Petr Pála. Bouchardovej sa vydaril tretí semifinálový pokus, ešte však neoslavuje

"Ku koncu to bolo trochu bláznivé, azda ešte nikdy som neabsolvovala zápas s takýmto záverom. Som rada, že som nestratila koncentráciu a dokázala som to napokon uzavrieť. Je mentálne náročné zachovať si chladnú hlavu. Bolo dôležité stále to brať loptičku za loptičkou. Som naozaj nadšená. Dostala som sa do môjho premiérového grandslamového finále a pôjdem v ústrety úspechu. Nepovedala by som, že som prekvapená. Je totiž za mnou kopa roboty a postupne som k tomu smerovala. Vždy chcem od seba čosi viac," vyhlásila Bouchardová bez falošnej skromnosti.

Výkon zdolanej do určitej miery ovplyvnili problémy s ľavým členkom, ktorý si podvrtla na konci štvrtého gemu, keď čelila brejkbalu a dobiehala loptičku na bekhendovej strane. O dva roky od Kanaďanky staršia finalistka nedávneho Roland Garros vo francúzskej metropole Halepová nezužitkovala náskok 4:2 v tajbrejku (pri skóre 3:2 prišlo krátke prerušenie vinou nevoľnosti jednej z diváčok, dovtedy sa na hlavnom dvorci diali len minibrejky). Bouchardová si aktívne chodila pri údery, aj s jedným prispením pásky siete preklopila na 6:4, chybu Rumunky potvrdilo Jastrabie oko. Halepová síce následne vytiahla krásnu forhendovú kontru, ale potom nemala odpoveď na ofenzívu rozpútanú už kvalitným servisom.

V druhom dejstve Rumunka klesla z 1:0 na 1:5. Ako podávajúca v siedmej hre odvrátila tri mečbaly, z nich dva v rade, ale bola to napokon len dočasná zápletka. Súperka premenila dovedna šiesty mečbal bodom priamo z podania po tom, ako mala 40:15, ale aj čelila brejkbalu.

Postupujúca bola na "winnery" lepšia 20:13, obe urobili 23 nevynútených chýb. Bouchardová si pripísala 74 % loptičiek rozohraných jej prvým podaním v porovnaní s 54 %. Premenila tretinu z deviatich brejkbalov, zdolaná jeden z dvoch. Kanaďanka zvládla 9 z 10 zákrokov pri sieti.

"Vo finále očakávam náročnú výzvu. Súperka bude pripravená, ale ja tiež. Kouč mi dá nejaké rady, ja však v prvom rade túžim predvádzať moju hru. Myslím si, že mám na ešte lepší výkon. Na kurte odovzdám všetko," povedala klientka floridskej Akadémie Nicka Saviana Bouchardová a k porovnaniam s Ruskou Mariou Šarapovovou podotkla: "Lichotí mi, keď ma spomínajú jedným dychom s držiteľkou piatich grandslamových trofejí. Je to skvelá šampiónka a pre mňa pozitívne posolstvo. Nechcem však byť ďalším niekým iným, ale prvou mnou. Pokúšam sa utvoriť moju vlastnú históriu."

Dvadsaťročnej premožiteľke Daniely Hantuchovej z 1. kola Bouchardovej vyšiel tretí pokus medzi najlepšími štyrmi na veľkej štvorke po nezdaroch na januárových melbournských "hardových" Australian Open a v júni na parížskom antukovom Roland Garros. V renkingu sa posunie na 7. priečku, čím o jedno miesto prekonala národný rekord Carling Bassettovej-Segusovej. Dosiaľ najvyššie bola na 12. pozícii, teraz jej patrí 13. miesto. Ak získa trofej, ocitne sa 7. júla na 6. stupienku.

Montrealčanka Bouchardová sa predvlani na tomto podujatí radovala vo dvojhre aj štvorhre junioriek (v tej už v roku 2011). Držiteľka označenia Nováčik roka 2013 WTA bola minulý rok v 3. kole seniorského Wimbledonu, prehrala v ňom so Španielkou Carlou Suárezovou-Navarrovou. Na GS mala minulý rok štatistiku 4:3, v tejto sezóne zatiaľ 16:2. Bouchardová sa v apríli v Québec City podieľala na víťazstve Kanaďaniek nad Slovenkami v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 reprezentačných družstiev žien.

Dosiaľ poslednou hráčkou, ktorá sa prebila aspoň do semifinále na prvých troch grandslamových turnajoch sezóny, bola od roku 2009 Ruska Dinara Safinová. Štvrtý rok v rade budú mať prvé tri Majors tri rôzne víťazky.

"Keď nevidíte mohutnú oslavu, znamená to, že robota ešte nie je hotová. Ona sa sem v sobotu vráti s ambíciou zavŕšiť načaté," predznamenala Jana Novotná. "Určite to nebol Halepovej deň, aká však striedma Bouchardovej radosť. Naozaj si dobre uvedomuje, že ešte tu je jeden zápas. Nehodlá sa veru uspokojiť s úspechom v semifinále," súhlasila Lindsay Davenportová. "Chce vyhrať celý turnaj a v sobotu pre to urobí maximum," pridala sa Tracy Austinová.

Rodáčka z Konstance Halepová nevyužila možnosť posunúť sa z 3. na 2. post v dlhodobom hodnotení pre nasadzovanie (zlepšila by si tým doterajšie maximum) a zároveň na čelo bodovania Road to Singapore v súvislosti s októbrovým výberovým šampionátom WTA Finals v spomenutej ázijskej destinácii.

"Po tej páske v tajbrejku som trochu stratila koncentráciu. Potom mi už chýbala aj energia, pretože v ostatnom čase som odohrala veľa zápasov. Po Roland garros bolo málo času na regeneráciu," citoval Halepovú web turnaja.

Víťazka siedmich turnajov Halepová bola prvou Rumunkou v semifinále v britskej metropole. Vo štvrťfinále bola v rokoch 1978 a 1981 jej terajšia manažérka Virginia Ruziciová. Halepová dosiaľ mala londýnsky osobný rekord v podobe prienikov do 2. kola edícií 2011 a 2013.


Dvojhra žien - semifinále:

Petra Kvitová (ČR-6) - Lucie Šafářová (ČR-23) 7:6 (6), 6:1 za 80 minút

Eugenie Bouchardová (Kan.-13) - Simona Halepová (Rum.-3) 7:6 (5), 6:2 za 94 minút

Cesta do finále:

Kvitová:
1. kolo: Andrea Hlaváčková (ČR, 118. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre) 6:3, 6:0 za 75 minút
2. kolo: Mona Barthelová (Nem./59.) 6:2, 6:0 za 55 minút
3. kolo: Venus Williamsová (USA-30/31.) 5:7, 7:6 (2), 7:5 za 150 minút
4. kolo (osemfinále): Šuaj Pcheng (Čína/61.) 6:3, 6:2 za 61 minút
štvrťfinále: Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR/43.) 6:1, 7:5 za 88 minút
semifinále: Lucie Šafářová (ČR-23/23.) 7:6 (6), 6:1 za 80 minút

Bouchardová:
1. kolo: Daniela Hantuchová (SR/34.) 7:5, 7:5 za 103 minút
2. kolo: Silvia Solerová-Espinosová (Šp./75.) 7:5, 6:1 za 66 minút
3. kolo: Andrea Petkovicová (Nem.-20/20.) 6:3, 6:4 za 91 minút
4. kolo (osemfinále): Alizé Cornetová (Fr.-25/24.) 7:6 (5), 7:5 za 106 minút
štvrťfinále: Angelique Kerberová (Nem.-9/9.) 6:3, 6:4 za 72 minút
semifinále: Simona Halepová (Rum.-3/3.) 7:6 (5), 6:2 za 94 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok