SWAN pripravuje plnohodnotnú mobilnú sieť, služby chce spustiť na jeseň

TASR
3.7.2014 12:31

Spoločnosť SWAN, a. s., získala v nedávnom tendri mobilných frekvencií licenciu na 2x15 MHz v pásme 1800 MHz, čo jej umožňuje výstavbu mobilnej 4G siete a vstup na trh k trom doterajším mobilným operátorom. V súčasnosti už používa pridelené frekvencie a sústreďuje sa na budovanie plnohodnotnej siete. Informovala o tom Adela Vráblová zo spoločnosti SWAN.

SWAN pripravuje plnohodnotnú mobilnú sieť, služby chce spustiť na jeseň

Licencia zaväzuje firmu začať využívať pridelené frekvencie do 8. júla. Testy technológie LTE sa uskutočnili v Trnave, Nitre a Pezinku. SWAN používa pridelené frekvencie už pred stanoveným termínom, čím splnil všetky podmienky licencie. Ďalším záväzným termínom je koniec roka 2015, kedy musí pokryť vlastnou sieťou 25 % populácie Slovenska. Pokrytie bude rásť v závislosti od rýchlosti akvizícií a budovania základňových staníc, pričom rýchlosť výstavby bude jednou z priorít nového operátora.

Spustenie prvých služieb by malo prísť na jeseň 2014. Operátor zároveň očakáva, že na konci roka 2015 bude v jeho sieti 200.000 aktívnych SIM kariet. Cieľom projektu je získať postupne viac ako pol milióna zákazníkov.

"Vyhľadávame lokality pre základňové stanice a partnerov pre ich výstavbu, kontrahujeme dodávateľov, pripravujeme produktovú a marketingovú stratégiu a zabezpečujeme financovanie," priblížil riaditeľ spoločnosti pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný. Investície do siete mobilného operátora sa pohybujú medzi 50 a 100 miliónmi eur.

"Veľmi dôležité sú pre nás rokovania s operátormi o národnom a medzinárodnom roamingu, výber technológií pre centrálnu časť siete a rádiovú prístupovú sieť, rádioreléové spoje, medzimestské okruhy, koncové terminály a zariadenia, SIM karty, BSS a OSS systémy," dodal.

Telekomunikačný operátor SWAN je slovenský poskytovateľ elektronických služieb. So svojimi 30.000 zákazníkmi je tretím najväčším poskytovateľom internetu v SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok