Japonsko zruší niektoré sankcie voči Severnej Kórei

TASR
3.7.2014 06:31

Japonský premiér Šinzó Abe dnes oznámil, že jeho vláda zruší niektoré sankcie voči Severnej Kórei.

Japonsko zruší niektoré sankcie voči Severnej Kórei
SITA

Tento krok nasleduje po tom, čo Severná Kórea súhlasila z novým vyšetrovaním osudu Japoncov, ktorých uniesli severokórejskí agenti v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

Abe v krátkom vyhlásení pre novinárov neuviedol žiadne podrobnosti o tom, ktoré sankcie budú zrušené. Oficiálne rozhodnutie urobí vláda na svojom piatkovom zasadnutí, dodala agentúra AP.

Japonsko zakazuje lodiam plaviacim sa pod severokórejskou vlajkou vstup do svojich prístavov, zakazuje aj akékoľvek obchodovanie s KĽDR a vstup severokórejských občanov na japonské územie. Tokio vyhlásilo, že ak budú jeho starosti rozptýlené, umožní ďalšie výmeny ľudí, zvýši limity pre finančnú hotovosť, ktorú si možno vziať do KĽDR, a povolí severokórejským lodiam vplávať do prístavov za humanitárnym účelom.

Aj takéto čiastočné oteplenie vzťahov môže dodať Pchjonjangu malé, ale významné povzbudenie, keďže nedávno sa snažil spropagovať svoj turistický priemysel na medzinárodnej scéne. Možno to v neskoršej budúcnosti dokonca pomôže obchodu.

Severná Kórea v roku 2002 priznala, že jej agenti uniesli Japoncov, aby trénovali jej špiónov, a nakoniec piatich z nich vrátila do vlasti. Podľa jej tvrdení ďalší unesení Japonci zomreli, alebo nikdy nevstúpili na územie KĽDR.

Tokio to spochybňuje a chce vyšetrovanie najmenej 12 prípadov únosov. Súkromné organizácie tvrdia, že unesených bolo oveľa viac občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok