Česká polícia odložila prípad výbuchu na palestínskom veľvyslanectve

TASR, TA3
3.7.2014 06:25

Pražskí kriminalisti v týchto dňoch odložili prípad tragickej novoročnej explózie v sídle palestínskej ambasády, pri ktorej sa smrteľne zranil pri manipulácii s výbušninou veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál (56). Informácie priniesol v stredu český denník Právo, na ktorý sa odvolával spravodajský portál Novinky.cz.

"Prípad bol odložený k 30. júnu s tým, že nedošlo k spáchaniu trestného činu, teda čo sa týka úmrtia pána Džamála. A čo sa týka nedovoleného ozbrojovania, tak páchateľ zomrel, teda pán veľvyslanec," uviedla Právu dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jindra Janáčová z Prahy 6.

Informáciu potvrdila v stredu aj hovorkyňa pražskej policajnej správy Andrea Zoulová a doplnila, že nikto nebol obvinený.

Hoci sa k prípadu nechcela ďalej vyjadrovať, z jej slov nepriamo vyplýva, že policajti ukončili prípad so záverom, že išlo skutočne o nešťastnú udalosť.

Možno však predpokladať, že proti tomuto uzneseniu polície podá sťažnosť rodina zosnulého veľvyslanca - niektorí jej členovia totiž tvrdili, že mohlo ísť o vraždu alebo atentát.

Policajti kvôli tomuto prípadu dokonca simulovali explóziu a napodobnili tú z 1. januára v miestnosti s trezorom, pri ktorom veľvyslanec zrejme neodborne manipuloval s výbušninou.

Výsledok znel jednoznačne: následky boli také zničujúce, že vylúčili možnosť, aby výbušný systém explodoval v trezore. A už vôbec nemohol byť výbušný systém určený na to, aby zabezpečil samotný trezor, ako najprv špekulovala rodina zosnulého či médiá a odborná verejnosť.

Džamál teda s najväčšou pravdepodobnosťou v okamihu výbuchu vo svojej rezidencii držal bombu v rukách, ktoré mu explózia doslova odtrhla.

Pokus potvrdil to, čo Zoulová naznačovala už v marci - že išlo o neopatrnú manipuláciu.

Výbušnina bola síce silná, ale je možné, že veľvyslanec ju chcel použiť na zaistenie bezpečnosti trezoru. Polícia totiž objavila aj drôty na inštaláciu bomby. Diplomat sa zrejme obával o niečo, čo mal vo vnútri trezoru. Polícia neuviedla, čo to bolo.

Polícia našla tesne po nešťastí v budove ambasády v pražskej štvrti Suchdol aj celú sériu neregistrovaných, teda nelegálnych strelných zbraní staršej výroby. Ani v tejto súvislosti nebol nikto obvinený, dodala v stredu hovorkyňa pražskej policajnej správy Zoulová. Ambasáda sa podľa webu Novinky.cz za prechovávanie zbraní ospravedlnila a vysvetlila, že to boli darčeky od rôznych predstaviteľov z čias socialistického Československa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok