Dubovcová s Nestarcovou v Nórsku potvrdili kvalitu

SITA TA3
2.7.2014 18:01

Slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová dosiahli najväčší úspech kariéry, keď na turnaji Grand Slamu deväťkolovej Svetovej série FIVB v nórskom Stavangeri obsadili konečné 3. miesto. Dvojica v zápase o bronz zdolala úradujúce majsterky Európy Madelein Meppelinkovú a Marleen Van Ierselovú z Holandska po veľkom boji 2:1 (19, -16, 12).

Duo Dubovcová - Nestarcová v semifinále prehralo s jednotkami "pavúka" a neskoršími víťazkami celého turnaja April Rossovou a Kerri Walshovou z USA 1:2 (-14, 17, -10). O tom, že proti nim na severe Európy v boji o grandslalomové finále stála absolútna svetová špička, svedčí skutočnosť, že Kerri Walshová je trojnásobnou olympijskou víťazkou z rokov 2004, 2008 a 2012 a trojnásobnou svetovou šampiónkou (2003, 2006, 2007), jej spoluhráčka April Rossová je majsterkou sveta z roku 2009.

Slovenky však v tajbrejku sobotňajšieho súboja vyhrávali 5:2 a 8:6, ale napokon cez americkú dvojicu neprešli. "Keď sme sa s nimi tento rok prvýkrát stretli v Berlíne, trochu sa nám roztriasli kolená. Mali sme pred nimi rešpekt, veď najmä Kerri je hviezdou svetového beachvolejbalu. V zápase sme si však už verili. V Berlíne sme nad nimi v tabrejku viedli 9:7, no aj tak sme prehrali. V závere duelu sme urobili nejaké chyby, čo skúsené rivalky využili," povedala na margo semifinálového merania síl s hviezdnymi Američankami 29-ročná Dominika Nestarcová.

Jej mladšia spoluhráčka Natália Dubovcová zdôraznila, že vďaka takým vydareným turnajom, aké spolu s Dominikou odohrali v Nórsku, rastie aj ich herné sebavedomie. Medaila im dodala ďalšie sily do náročného programu ďalších šiestich grandslamových podujatí, ktoré ich v tejto sezóne čakajú. Už 8. júla štartujú na podujatí FIVB Grand Slam vo Švajčiarsku. O týždeň neskôr majú v pláne turnaj rovnakého rangu v Holandsku a do konca mesiaca sa predstavia ešte v USA a Rakúsku.

"Vďaka bodom, ktoré sme v tejto sezóne na turnajoch Grand Slamu dosiahli, nemusíme hrať kvalifikáciu. Na každom podujatí tejto úrovne budeme hrať v hlavnej súťaži, čo nám zaručuje odohrať počas neho minimálne tri duely. Pre nás je to veľmi dobre, lebo kvalifikácia sa hrá iba na jeden zápas systémom k. o. a je tak veľmi náročná. Najmä pri neznámych dvojiciach je stále riziko predčasného konca," konštatovala Natália Dubovcová.

Výkon Sloveniek vysoko vyzdvihol aj prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Ľubor Halanda, ktorý zdôraznil, že obe hráčky majú prienikom medzi medailistky Grand Slamu veľkú šancu kvalifikovať sa na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

"Dievčatá v Nórsku dosiahli fantastický úspech, ku ktorému im srdečne gratulujem. Zároveň im želám pevné zdravie a dobrú formu, aby na tento senzačný výsledok nadviazali aj v ďalších turnajoch, ktoré ich tento rok čakajú. Ak by olympiáda v Brazílii bola už budúci rok, účasť na nej by mali už vo vrecku," tvrdil prezident SVF Ľubor Halanda a pokračoval: "Z pohľadu MOV, ktorý plážový volejbal, neviem prečo, zaraďuje medzi kolektívne športy, majú dievčatá veľkú šancu kvalifikovať sa na najbližšiu olympiádu. Ak im zdravie a športová forma vydrží, ponúka sa im možnosť zaradiť sa medzi slovenské kolektívne športy, ktoré by sa predstavili na OH."

Manažér, tréner a fyzioterapeut tímu v jednej osobe Miloš Dubovec na stretnutí s novinármi pripomenul, že dvojica Dubovcová - Nestarcová figuruje aktuálne na 21. priečke svetového rebríčka, v redukovanom olympijskom poradí (do ktorého sa počítajú iba dva tímy z jednej krajiny, pozn.) je na výbornom 13. mieste. "Z dvojíc, ktoré sú v prvej päťdesiatke svetového rebríčka, má slovenské duo jednoznačne najmenší realizačný tím a najnižší rozpočet. Je veľký zázrak, že dievčatá aj napriek tomu dokážu konkurovať absolútnej svetovej špičke," dodal Miloš Dubovec. 

Plážový volejbal - Grand Slam Svetovej Série - Stavanger (Nór.):
semifinále: 
April Rossová, Kerri Walshová (USA-1) - Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová (SR-19) 2:1 (14, -17, 10) - za 48 minút 
zápas o 3. miesto: 
Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová (SR-19) - Madelein Meppelinková, Marleen Van Ierselová (Hol.-11) 2:1 (19, -16, 12) - za 52 minút 
finále: 
April Rossová, Kerri Walshová (USA-1) - Liliana Fernándezová Steinerová, Elsa Baquerizová McMillanová (Šp.-5) 2:0 (12, 15) - za 32 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok