Klaus: Havel bol symbolom novodobého Česka

SITA
18.12.2011 15:18

Klaus zároveň pozval večer na Hrad najvyšších ústavných činiteľov - premiéra a predsedov oboch komôr parlamentu, aby pripravili ďalšie kroky.

Klaus: Havel bol symbolom novodobého Česka
ČTK

Na nedeľňajšie úmrtie českého exprezidenta Václava Havla po dvoch hodinách od prvých správ o jeho smrti zareagoval aj prezident Václav Klaus. Na mimoriadnej tlačovej konferencii označil svojho predchodcu za symbol novodobého českého štátu a vysoko ocenil jeho neohrozený boj proti totalite a jeho úlohu vedúcej osobnosti Nežnej revolúcie. Prezident taktiež povedal, že Havla rešpektoval už od 60. rokov, keď mal možnosť ho spoznať. Ako dodal, vďaka nemu sa Česká republika začlenila do spoločenstva slobodných a demokratických krajín

"Václav Havel sa stal symbolom novodobého českého štátu. Bol tiež človekom, ktorý ma prizval do rodiaceho sa Občianskeho fóra," podotkol ďalej Klaus. Za plodné považoval i ich polemiky v 90. rokoch, keď obaja zastávali najvyššie ústavné funkcie. Havel bol vtedy prezident a Klaus predseda vlády. Ten na záver podotkol, že kontaktoval Havlovu manželku Dagmar, aby jej vyjadril sústrasť. "Budem s ňou v kontakte i naďalej."

Klaus zároveň pozval večer na Hrad najvyšších ústavných činiteľov - premiéra a predsedov oboch komôr parlamentu, aby pripravili ďalšie kroky. Od pondelka rána budú potom v areáli Hradu pripravené kondolenčné knihy pre verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok