Rosnefť hrozí Gazpromu súdnym sporom

SITA
2.7.2014 09:29

Najväčšia ruská ropná firma Rosnefť v utorok pohrozila spoločnosti Gazprom súdnym sporom, pokiaľ jej monopolný vývozca plynu nesprístupni plánovaný plynovod do Číny. Správa poukazuje na rastúcu rivalitu medzi oboma štátom kontrolovanými podnikmi.

Rosnefť hrozí Gazpromu súdnym sporom
SITA

Rosnefť si už minulý rok v spolupráci s najväčším ruským neštátnym producentom plynu, spoločnosťou Novatek, zabezpečila práva na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) po mori. Gazpromu zostal monopol na export plynu cez plynovody.

Firma Rosnefť v posledných rokoch vystupňovala investície do plynárenských aktivít a vďaka akvizíciám vlani produkciu plynu strojnásobila na 42 mld. kubických metrov. Rosnefť chce prioritne získať prístup k plánovanému plynovodu, ktorý má na základe 30-ročného kontraktu prepravovať ruský zemný plyn zo sibírskych polí do Číny. V utorok firma uviedla, že Gazprom ako "monopolný" správca infraštruktúry musí nezávislým producentom sprístupniť svoje plynovody. Hovorca Gazpromu odmietol vyjadrenia Rosnefti komentovať.

Rusko plánuje dodávať Číne od roku 2009 postupne až 38 mld. kubických metrov zemného plynu ročne. Gazprom minulý týždeň uviedol, že výstavbu plynovodu chce financovať z vlastných zdrojov. Celkové náklady projektu podľa agentúry Reuters predstavujú 55 mld. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok