Líder ISIL vyzýva moslimov na džihád

SITA
1.7.2014 20:10

Líder Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) Abú Bakr al-Bagdádí vyzval v utorok na audionahrávke moslimov na džihád. Ide o jeho prvé vyjadrenie od vyhlásenia islamského kalifátu a vymenovania al-Bagdádího za kalifa moslimského sveta.

Líder ISIL vyzýva moslimov na džihád
SITA/AP

Na boj vyzýva napriek moslimskému pôstnemu mesiacu ramadán. "Niet lepšieho úsilia v tomto požehnanom mesiaci ako džihád v mene Boha, takže sa chopte tejto šance a presadzujte Alllahovu vieru prostredníctvom džihádu," uviedol al-Bagdádí v nahrávke zverejnenej na internete.

Zároveň avizoval pomstu za údajné neprávosti proti moslimom a vyzval bojovníkov, aby ich pomstili. Na moslimov tiež apeloval, aby emigrovali do Islamského štátu, čo označil za ich "povinnosť".

Fundamentalistická skupina ISIL v nedeľu oznámila vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovala svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za "kalifa všetkých moslimov".

V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. O centrálne mesto Tikrít prebiehajú v súčasnosti tvrdé boje. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok